proszę o rozwiązanie
anna: dwa boki trójkąta ABC mają długość AC =4 BC = 6 a kąt ACB ma miarę 1500
przez wierzchołek C poprowadzono prostą prostopadłą do boku BC która przecięła bok AB
w punkcie D
oblicz
a) długość odcinka CD
b) pola trójkątów ADC i CDB
7 lut 22:08
chichi:
| | 1 | | 1 | |
PΔABC = |
| *4*6*sin(150o) = 6 ∧ PΔABC = |
| (4d*sin(60o) + 6d) ⇒ d = 3 − √3 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
PΔACD = |
| *4*(3 − √3)*sin(60o) = 3√3 − 3 |
| | 2 | |
| | 1 | |
PΔDCB = |
| *6*(3 − √3) = 9 − 3√3 |
| | 2 | |
SPRAWDZENIE:
P
ΔACD + P
ΔDCB = 3
√3 − 3 + 9 − 3
√3 = 6 = P
ΔABC (jest ok)
7 lut 22:50
anna: nie wiem skąd
| | 1 | |
PΔABC = |
| (4d*sin(60o) + 6d) |
| | 2 | |
8 lut 06:34
janek191:
| | √3 | |
PΔABC =PΔACD + PΔBCD = 0,5*4*d*sin 60o + 0,5*6*d = 2d* |
| + 3 d |
| | 2 | |
bo Δ ACD jest prostokątny
8 lut 08:28
janek191:
Miało być :
Bo ΔBCD jest prostokątny.
8 lut 08:47
anna: dziękuję
8 lut 08:54