Mila:
1)
l:
postać parametryczna
x=−5+3t
y=−2t
z=1+t, t∊R
P=(−5,0,1)∊l ,A=(2,−5,3)
k
→=[3,−2,1] − wektor kierunkowy prostej l
2) m⊥l i A∊m
A' − rzut Punktu A na prostą l
A=(2,−5,3)
A'=(−5+3t,−2t,1+t)
AA'⊥l⇔
AA'
→=[−5+3t−2,−2t+5,1+t−3]=[3t−7,−2t+5,t−2]
[3t−7,−2t+5,t−2] o [3,−2,1] =0
3*(3t−7)−2(−2t+5)+t−2=0
| | 1 | | 4 | | 5 | |
AA'→=[ |
| , |
| , |
| ] || [1,4,5]− wektor kierunkowy szukanej prostej |
| | 14 | | 14 | | 14 | |
m:
x=2+1s
y=−5+4s
z=3+5s
spr. [1,4,5] o [3,−2,1]=3−8+5=0
m⊥k
luui:
"W zadaniu nie ma informacji, że mają punkt wspólny, a więc się nie przecinają."
Brak tej informacji prowadzi do nieskończenie wielu rozwiązań,
więc możesz założyć (tak, jak zrobiła to
Mila), że proste są prostopadłe na płaszczyźnie.
Prostopadłość w przestrzeni mógłbyś wybronić przy takiej treści zadania (rachunków mniej!).