matematykaszkolna.pl
prawdopodopienstwo pacek: Siedem osób ma do dyspozycji 5 różnokolorowych kieliszków i 3 różne gatunki win. Iloma sposobami mogą się napić? Uwaga: zakładamy, że kieliszek może być użyty tylko przez jedną osobę.
7 lut 20:47
kerajs: Jeśli ''ma do dyspozycji 5 różnokolorowych kieliszków'' oznacza iż jest przynajmniej 7 kieliszków z każdego z 5 różnych kolorów, oraz że każda osoba wybiera kieliszek i wino to szukana ilość wynosi: 5737 Jeśli oznacza dokładnie 5 kieliszków w 5 różnych kolorach, oraz że każda wybrana piątka osób

nawias
7
nawias
nawias
5
nawias

wybiera kieliszek i wino to szukana ilość wynosi:
(5!)35

8 lut 21:57
wredulus_pospolitus: Pragnę zauważyć jedną rzecz −−− @kerajs nie wziął pod uwagę picia 'z gwinta' emotka A tak poważniej −−− dla mnie treść nie jest jasna. Interpretują ją w ten sposób: 1) 7 osób przychodzi do stołu 2) na stole mamy 5 różnokolorowych kieliszków i trzy różne butelki z winem 3) jeżeli jakaś osoba naleje sobie kieliszek, to ten kieliszek ląduje później w śmietniku (brak ponownego użycia przez kogoś innego) I teraz odnośnie nieścisłości: a) Czy zakładamy, że wszystkie kieliszki MUSZĄ być użyte? Czy dopuszczamy sytuację, że tylko 2 osoby będą chciały się napić. b) Czy osoba z kieliszkiem może wybrać tylko jedną lampkę wina? Czy może napić się paru (po wcześniejszym opróżnieniu kieliszka) c) Pół żartem podałem kwestię picia z gwinta, ale jeżeli rozpatrujemy sytuację, że każdy musi się napić, to jest coś co należałoby rozpatrzeć (w końcu kieliszków nie wystarczy dla każdego). A jeżeli nawet nie każdy musi napić, to nadal możemy postawić takie pytanie emotka
8 lut 23:53
kerajs: Mea culpa. Wraz z wiekiem zmanierowany jestem coraz bardziej skoro ani niehigienicznego dzielenia się butelką, ani niewłaściwego użycia tego samego kieliszka dla różnych win, nie brałem pod uwagę. Mea maxima culpa.
12 lut 22:17
wredulus_pospolitus: @kerajs −−− bo Wam się w dupach poprzewracało od tego dobrobytu kolego towarzyszu. Już nie pamiętacie jak to jabola w piątkę obalaliście na murku pod szkołą. emotka
12 lut 23:02