Prosze
Ola: . Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 16cm kwadratowych .
Wysokość ściany bocznej tego ostrosłupa ma długość 3cm . Oblicz objętość ostrosłupa
oraz sinus kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy.
7 lut 20:38
janek191:

Mamy
P = P
p + 4 P
p = a
2 + 4*0,5 a*3 = a
2 + 6 a = 16, a > 0
a
2 + 6 a − 16 = 0
Δ = 36 − 4*1*(−16) = 36 + 64 = 100
x = 1
h
2 = 3
2 − 1
2 = 4*2
h = 2
√2
7 lut 21:10
janek191:
Powinno być :
P = Pp + 4 Pb =
7 lut 21:11
Ola: Pp ile wynosi?
7 lut 21:14
janek191:
Jest napisane w I wierszu

Nie znasz wzoru na pole kwadratu?
P
p = a
2
++++++++
7 lut 21:16