Permutacje
areczek: Niech S = {1, 2, 3, 4, 5, 6} oraz A będzie algorytmem generowania listy wszystkich permutacji
zbioru w porządku leksykograficznym; każda permutacja ma przypisaną pozycję i na tej liście, i
=1, 2, 3, ..., 6!
1. Następnik permutacji <1, 2, 6, 5, 4, 3> jest permutacja < 1, 3, 6, 5, 4, 2 >; P/F
2. Permutacja < 4, 3, 1, 2, 6, 5 > występuje na pozycji 410; P/F
3. Elementy 1, 2, 5 występują na trzech kolejnych pozycjach łącznie w 24 permutacjach. P/F
4. Każda permutacja α typu 1i2j, i+2j=6, posiada permutację odwrotną α−1 : α−1 = α
Czy poprawne odpowiedzi to FFPF ?
7 lut 20:24
areczek: .
8 lut 16:43