Oblicz dziedzinę funkcji
Ela : f(x)= √(x+2)/(x−1)+ln(2x−1)
7 lut 15:38
Goblin: 1) x−1≠0
3)2x−1>0
Potem najlepiej na oś liczbową i odczytujesz rozwiazanie
7 lut 16:28
Ela: A nie trzeba jeszcze dodatkowo x−1≠0?
Bo tak zrobiłam i wyszło mi ze dziedzina to X∊ <−2;1) u (1;∞)
Ale wolframapha przeliczyło ze dziedzina to tylko x>1
I już sama nie wiem jak to powinno być
7 lut 16:33
Goblin: napisałem Ci ze x−1≠0
7 lut 16:41
Ela : W takim razie wyszło mi dobre rozwiązanie?
7 lut 16:41
Goblin:

1) x−1≠0 to x≠1
| | x+2 | |
2) |
| ≥0 to w pamięci x∊(−∞−2>U<1∞) |
| | x−1 | |
Rozwiazanie to x>1
Tam sie pokrywają rozwiązania
7 lut 16:52
Ela : Ok dzięki! To już mi trochę rozjaśnia
7 lut 16:55
Eta:
ładne "strzałki"
7 lut 16:57
Goblin: Przy x=1 jest kropka niezamalowana bo z (1) wyszło ze x=1 nie należy do zbioru rozwiazań
7 lut 16:57
Goblin: No to teraz tak samo drugą funkcje zrob
7 lut 16:58
Ela : Tylko dlaczego przy x+2 odwracany znak nierówności? Bo nie mogę dojść
7 lut 17:10
Goblin: Ela zapewne wiesz że
| x+2 | |
| ≥0 możesz zapisac tak |
| x−1 | |
(x+2)(x−1)≥0 bo znak ilorazu jest taki sam jak iloczynu a to juz jest nierowność kwadratowa
nawet masz w postaci iloczynowej wiec miejsca zerowe to x=−2 i x=1
7 lut 17:39
Goblin: Inaczej x+2=0 to x=−2
x−1=0 to x=1
7 lut 17:40