Granica
Damian#UDM: Oblicz granicę funkcji
| | 2x+4 | |
limx→1(x2−5x+5) do potęgi |
| |
| | x3−x | |
7 lut 12:29
Damian#UDM: Jak podstawiam 1 to jest 160
7 lut 12:35
Kacper:
Jak dobrze patrzę to wychodzi mi e−9
7 lut 12:37
Kacper: Skorzystaj z faktu, że
25=eln25
7 lut 12:39
Damian#UDM: nie wiem stary jak dalej, pomocy
7 lut 12:50
chichi:
Pokaż @
Kacper jak liczysz tę granicę
7 lut 13:22
Kacper:
Coś się nie zgadza?
7 lut 17:48
chichi:
Nie mówię, że źle. Po prostu chce zobaczyć jak liczyłeś
7 lut 17:53
Kacper:
Lepiej nie zdradzać tajmenicy 😁 a tak serio to wyszło mi w programie komputerowym 😉
7 lut 19:00
chichi:
Wiem dlatego pytałem, ja dobrałem się do tej granicy i rzeczywiście wychodzi tyle ile podałeś
7 lut 19:15
Kacper: Sporo pisania tutaj, a jestem na telefonie. Skorzystałem w własności logarytmów, a potem raz
reguła l’Hospitala dla granicy z logarytmem.
7 lut 19:16
chichi:
No to ja właśnie tak liczyłem, może nie sporo, mnie to zajęło 4 linijki, ale edytor tutaj nie
pozwala na tworzenie takich wykładników, więc dam se siana z wpisywaniem tego
7 lut 19:21
Kacper:
Ja podziwiam niektórych, że piszą tutaj wiadomości na kilkadziesiąt linijek. Potrzeba
olbrzymiej ilości czasu wolnego, którego ja nie posiadam.
7 lut 19:22
luui: A Damian wciąż na lodzie...

f(x) = x
2−5x+4 → 0 przy x→1
(1+f(x))
1/f(x) → e przy x→1
| | (x2−5x+4)(2x+4) | | (x−1)(x−4)(2x+4) | |
g = exp( |
| ) = exp( |
| ) = e−9 przy x→1 |
| | x3−x | | x(x−1)(x+1) | |
7 lut 20:42
chichi:
@
luui a skąd Ty wyczarowałeś to f(x) = x
2 − 5x + 4 ?
8 lut 00:16