Funkcja dwukrotnie różniczkowalna
Gromon: Niech dana funkcja będzie dwukrotnie różniczkowalna, D=R. Ponadto funkcja f(x) jest malejąca w
przedziale (−∞,b), rosnąca na przedziale (b,∞) a w x = b posiada minimum lokalne. Jej pochodna
f'(x)
jest rosnąca w całej swojej dziedzinie D=R. Wówczas funkcja:
g(x)=ef(x)
a) posiada punkt przegięcia w x=b
b) jest wklęsła w całej swojej dziedzinie
c) jest wypukła w całej swojej dziedzinie
d) jest wklęsła w przedziale (−∞,b)
e) jest wklęsła w przedziale (b,∞)
f) żadne z powyższych
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu i wytłumaczenie, jak w ogóle podejść do tak teoretycznego
zadania.
(Nie mam problemu z liczeniem wypukłości, wklęsłości funkcji)
6 lut 22:52