trójkat
Lukasz: | 1 | |
W trójkącie ABC środkowa BM= |
| BC. Wykaż że ∡ ABM = ∡BCA + ∡ BAC. |
| 2 | |
6 lut 20:47
chichi:

Niech: |∡BAC| = α, |∡ABM| = β, |∡ACB| = γ, ponadto:
MN ∥ AB ⇒ |∡CMN| = α ∧ |∡BMN| = β = |∡MNB|
Z ΔCMN: |∡MNC| = 180
o − α − γ ∧ |∡MNC| = 180
o − β (kąty przyległe)
⇒ 180
o − α − γ = 180
o − β ⇒ β = α + γ □
7 lut 00:06
hehe:

k||p to β=α+γ −− jako kąty odpowiadające
7 lut 00:23
hehe:
albo wierzchołkowe
7 lut 00:29
chichi:
To jest to samo rozwiązanie
7 lut 00:30
hehe:
Nawet te same kolory
7 lut 00:38
chichi:
A no fakt hah, a tymczasem uciekam spać i dobrej nocki życzę
7 lut 00:42
hehe:
7 lut 00:49
an:

Trójkąt DAB równoramienny, czyli ∡ ABD=∡DAB =∡BCA+∡BAC
7 lut 11:02