ptoszę o rozwiązanie
anna: w układzie współrzędnych umieszczono kwadrat o wierzchołkach A(1,7) B(−7,1) C(−1 , −7) D(7,−1)
wyznacz wszystkie wartości parametru a dla których suma odległości wszystkich wierzchołków
tego kwadratu od prostej y =ax jest równa 20
6 lut 17:19
anna: jeżeli obliczyłam odległość każdego punktu od tej prostej to suma odległości wynosi zero a nie
20
| | 4 | | 3 | |
a wynik to a = {− |
| , |
| } |
| | 3 | | 4 | |
6 lut 17:58
kerajs:
Skoro kwadrat ma bok 10, a wspólnym punktem pęku prostych jest środek kwadratu, to szukane
proste będą prostopadłe do dwóch niesąsiadujących boków kwadratu.
a=3/4 lub a=−4/3
6 lut 18:00
anna: dziękuję
6 lut 18:30
anna: ponownie mam problem z następującym zadaniem
dane są trójkąt o wierzchołkach A(−1,0) B( 1,0) C(0,√3) oraz prosta postaci y = ax+1
Dla jakiego a ∊ <−1, 1> suma d odległości trzech wierzchołków trójkąta ABC od tej prostej
jest największa?
Wyznacz tę sumę
6 lut 18:47
anna: wynik to a =0 d = 1 + √3
6 lut 18:48
janek191:

Mamy
1) y = a x
a x − y = 0
I a − 7 I + I − 7a − 1I + I − a + 7 i = I 7a + 1 I = 20
√a2 + 1
Dla a ∊ ( − 7, −
17) mamy
− a + 7 + ( − 7a − 1) = ( − a + 7) + ( − 7a − 1) = 20
√a2 + 1
12 − 16 a = 20
√a2 + 1 / : 4
3 − 4 a = 5
√a2 + 1
9 − 24 a + 16 a
2 = 25 a
2 + 25
9 a
2 + 24 a + 16 = 0
Δ = 576 − 576 = 0
itd.
6 lut 18:53
janek191:
W 4 wierszu jest pomyłka − zamiast pierwszej = powinno być +.
6 lut 18:55
janek191:

y = ax + 1 A = ( −1, 0) B = ( 1, 0) C = ( 0, p{3])
a x − y + 1 = 0
I − a + 1 I + I a + 1 I + I −
√3 + 1 I =
√a2 + 1 *d
Np. dla − 1 < a < 1 mamy
Dla a = 0 mamy największe d = 1 +
√3
6 lut 19:17
anna: dziękuję bardzo
6 lut 20:57