Całkowanie przez części
Kulfonp2: Całkowanie przez części
A) ∫πxcosx/π)dx
Całkowanie przez podstawianie
B)∫xsin(√2x2)dx
6 lut 13:27
wredulus_pospolitus:
zapisz porządnie te całki
6 lut 13:40
Kulfonp2: A) ∫π x cos (x/π) dx
B) ∫x sin (√2 x2) dx
6 lut 13:56
wredulus_pospolitus:
(b)
t = √2 x2
dt = x dx
6 lut 13:58
wredulus_pospolitus:
(a)
| | 1 | | x | |
u' = 1 ; v = |
| *sin( |
| ) |
| | π | | π | |
wstawiasz do wzoru i zostaje prosta całka do policzenia
6 lut 14:00
Kulfonp2: wredulus
pospolitus: mam jeszcze kilka zadań jest inna forma kontaktu z toba niż forum
6 lut 14:01
daras: pewnie jakies kolokwieum on−line
6 lut 14:09
wredulus_pospolitus:
Jest, ale forum jest pewniejsze − jest tutaj pare osób które są w stanie pomóc.
Jednak, szczerze mówiąc − Ty po prostu musisz przysiąść na cztery litery i zrobić jakieś 50−100
przykładów dla każdej z tych metod całkowania.
Dzięki temu będziesz mógł/−a zrobić to samodzielnie.
Całki to jedna z tych rzeczy, które trzeba po prostu przećwiczyć na dużej liczbie przykładów,
aby umieć 'zauważyć' podstawienie bądź jak przez części robić. Wtedy automatycznie będą one
rozwiązywane w Twojej głowie.
6 lut 14:17
chichi:
@
wredulus−pospolitus 13:58 co tam się wydarzyło?
6 lut 14:47