Rozwiąż równanie
Enclaar: Rozwiąż równanie
(49)x * (278)x−1 = log8log4
6 lut 12:45
chichi:
| 4 | | 2 | | 27 | | 2 | |
| = ( |
| )2 oraz |
| = ( |
| ) −3, chyba widać podstawienie co?  |
| 9 | | 3 | | 8 | | 3 | |
6 lut 13:02
miś:
| | log8 | | 3 | |
I jeszcze |
| = log48 = |
| |
| | log4 | | 2 | |
6 lut 13:06
Goblin: Lub
| log8 | | log23 | | 3log2 | | 3 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| log4 | | log22 | | 2log2 | | 2 | |
powinno byc dobrze
6 lut 13:57
Enclaar: Niestety wynik jest chyba niepoprawny. Zwracam uwagę, że,
(49)x = (23)2x
(278)x−1 = (23)−3(x−1)
W końcu ile wynosi x?
6 lut 15:43
Goblin:
To wpisz do wolframa i po zawodach
6 lut 15:46
Eta:
(2/3)2x*(2/3)−3x+3=(2/3)−1
2x−3x+3=−1
x=4
6 lut 16:44
Enclaar: dziękuję. OK.
6 lut 17:15