Postac algebraiczna liczby zespolonej
Kulfonp2: Podaj wraz z uzasadnieniem postac algebraiczna liczby zespolonej
z=2+i/(2−i)2
6 lut 12:11
6 lut 12:19
Kulfonp2: pierwsza opcja
6 lut 13:28
Kulfonp2:
2 + i
z = →→→→→→
(2 − i)2
6 lut 13:29
Kulfonp2: 2 + i
z = →→→→→→
(2 − i)2
6 lut 13:29
Goblin:
(2−i)
2=4−4i+i
2=3−4i
Więc masz postać
| 2+i | |
| a to juz proste do obliczenia |
| 3−4i | |
6 lut 14:01
Goblin: Masz Kliknij po wiecej przykladów
Ułamki zapisuj z litery U a nie u
6 lut 14:09
janek191:
| | 2 + i | | 2 + i | | 2 + i | | 3 + 4 i | |
z = |
| = |
| = |
| * |
| = |
| | ( 2 − i)2 | | 4 − 4 i + i2 | | 3 − 4 i | | 3 + 4 i | |
| | 6 + 8 i + 3 i + 4 i2 | | 2 + 11 i | | 2 | | 11 | |
= |
| = |
| = |
| + |
| i |
| | 9 − 16 i2 | | 25 | | 25 | | 25 | |
6 lut 19:32