matematykaszkolna.pl
Fizyczny problem Michał: Metr kwadratowy na osobę Osoba na metr kwadratowy. Jak to można nazwać ładnie fizycznie? Pojemność? Chodzi mi jak np gęstośc to np kg/m3
6 lut 10:33
I'm back: Co to znaczy 'nazwać ladnie fizycznie'? Może pełnym zdaniem opiszesz nam jakie masz zadanie, jaki masz problem z zadaniem.
6 lut 10:40
Michał: Jednym słowem chodzi to nazwać, gdyby taka jednostka fizyczna istniała
6 lut 10:47
Michał: a) metr kwadratowy na osobę b) osoba na metr kwadratowy Obłożenie? Pojemność? Gęstość to bardziej chodzi też o masę a tu można masę pominąć
6 lut 10:48
I'm back: (b) gęstość zaludnienia (pojęcie używane np. w statystykach, geografii) (a) a tu mam problem jak się za to zabrać. Z pewnością jest to wykorzystywane w statystykach powierzchni dostępnej, aby zobrazować jak duzo/mało jej mamy (np. ile metrów2 przypada na jednego więźnia, ile metrów2 mieszkania przypada na osobe)
6 lut 10:56
kerajs: Jak najbardziej używa się pojęć: gęstość liniowa, gęstość powierzchniowa
6 lut 18:15
Michał: Gęstość zaludnienia brzmi ok ale chodzi o... liczbę klientów w sklepie więc coś mi tu nie pasujeemotka @kerajs bo ja tam dwa podpunkty dałem a) i b) do którego odnieść gęstość liniową a do którego powierzchniową?
6 lut 19:34
kerajs: Odnosi się do : ''Michał:(...) Gęstość to bardziej chodzi też o masę a tu można masę pominąć'' Może napisz dokładnie o co chodzi z tymi klientami. PS − Chcę kupić piłkę. Piłkę. Piiiiiiłkęęęę. Sprzedawca przynosi kilkanaście różnych piłek − Panie, ale chciałem piłkę do metalu!
6 lut 20:03