Metodą eliminacji Gaussa znajdź rozwiązania tych układów równań.
Radkoo: Proszę o pomoc, próbowałem chyba już na wszelkie sposoby skracać te wiersze i chyba w końcu się
poddaje.
x+y+z+4u=1
−x+2y−2z+t−u=2
2x−y+4z+3u=1
−5x−11y+2t−31u=3
5 lut 20:53
wredulus_pospolitus:
| ⎧ | 1 1 1 0 4 | 1 | |
| ⎜ | −1 2 −2 1 −1 | 2 | |
| ⎨ | 2 −1 4 0 3 | 1 |
|
| ⎩ | −5 −11 0 2 −31 | 3 | |
W
2 = W
2 + W
1
W
3 = W
3 − 2W
1
W
4 = W
4 + 5W
1
| ⎧ | 1 1 1 0 4 | 1 | |
| ⎜ | 0 3 −1 1 3 | 3 | |
| ⎨ | 0 −3 2 0 −5 | −1 |
|
| ⎩ | 0 −6 5 2 −11 | 8 | |
W
3 = W
3 + W
2
W
4 = W
4 + 2W
2
| ⎧ | 1 1 1 0 4 | 1 | |
| ⎜ | 0 3 −1 1 3 | 3 | |
| ⎨ | 0 0 1 1 −2 | 2 |
|
| ⎩ | 0 0 3 4 −5 | 14 | |
W
4 = W
4 − 3W
3
| ⎧ | 1 1 1 0 4 | 1 | |
| ⎜ | 0 3 −1 1 3 | 3 | |
| ⎨ | 0 0 1 1 −2 | 2 |
|
| ⎩ | 0 0 0 1 1 | 8 | |
Sprawdź czy nie ma gdzieś pomyłki
5 lut 21:01
Radkoo: W porządku, ale czy to nas jakkolwiek urządza?
Na końcu zostaje : t + u = 8 i na tym stop.
5 lut 21:26
wredulus_pospolitus:
no na tym stop −−− masz 5 niewiadomych, a 4 równania −−− więc układ nie może mieć tylko jednego
rozwiązania
5 lut 21:30
Radkoo: Okej, dziękuję za pomoc
5 lut 21:32