proszę o rozwiązanie
anna: który z punktów należących do prostej x +2y =0 jest równo oddalony
od prostych x + y +1 =0 i 7x −y +5 =0
jak takie zadanie się rozwiązuje
5 lut 20:50
wredulus_pospolitus:
1) zauważamy, że punkt będący równoodległy od dwóch prostych będzie środkiem okręgu, który jest
styczny do tychże prostych
2) wyznaczamy prostą punktów 'równoodległych' od tychże prostych (prosta ta zawiera środki
tychże okręgów). Jeden punkt będzie punktem przecięcia. Drugi wyznaczamy, poprzez wyznaczenie
współrzędnych środka okręgu którego stycznymi będą te dwie proste o promieniu który sobie
wybierzemy (może być r=1)
3) wyznaczamy punkt przecięcia prostej z (2) z prosta x+2y=0
Koooniec
5 lut 21:06
wredulus_pospolitus:
oczywiście prosta (2) można także na inne sposoby wyznaczyć.
5 lut 21:08
anna:
prosiłabym bardzo o rozwiązanie tego zadania
| | 1 | |
wynik to A(0,0) i B(−1 , |
| ) |
| | 2 | |
5 lut 22:02
Eta:
P(x, −x/2)
| | 5x | | 15 | | 5x | | 15 | |
|
| +5= |
| x+5 lub |
| +5=− |
| x−5 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
x=0 lub x=−1
5 lut 23:02
Eta:
Poprawiam zapis
| | 1 | |
oczywiście lub y= |
| ( bez minusa |
| | 2 | |
5 lut 23:19
janek191:
6 lut 08:42
anna: dziękuję bardzo wszystkim
6 lut 09:26