Funkcja kosztu
Damian#UDM: | | 2x−y | |
Dla funkcji kosztu całkowitego f(x,y)== |
| oblicz koszt krańcowy względem zmiennej y |
| | x2+y | |
i podaj interpretację dla x=10 wielkości zmagazynowania i y=5 wielkości produkcji.
5 lut 12:37
Min. Edukacji: Pochodne policzone?
5 lut 14:43
Damian#UDM: | | 2x2+2y−4x2+2xy | | −2x2+2y+2xy | |
f'x= |
| = |
| |
| | (x2+y)2 | | (x2+y)2 | |
| | −x2−y−2x+y | | −x2−2x | |
f'y= |
| = |
| |
| | (x2+y)2 | | (x2+y)2 | |
x(x+2)=0 ⇔ x
1=−2 lub x
2=0
Dla x
1=−2
−8+2y−4y=0
2y=−8
y
1=−4
P
1(−2,−4)
Dla x
2=0
2y=0
y
2=0
P
2(0,0)
6 lut 10:28