Przedstaw w postaci iloczynu:
Kasia:
d) sin2α−cos2β
odp.: =−cos(α+β)cos(α−β)
Jak do tego dojść?
hellllppppp
5 lut 12:02
Touch Your Heart: Próbowałbym tak zrobic to
sin2α−cos2β=(sinα+cosβ)(sinα−cosβ)
A na to juz wzory są
5 lut 13:02
wredulus_pospolitus:
sin2a − cos2b = sin2a*(sin2b + cos2b) − cos2b*(sin2a + cos2a) =
= (sina*sinb)2 + (sina*cosb)2 − (sina*cosb)2 − (cosa*cosb)2 =
= (sina*sinb − cosa*cob)(sina*sinb + cosa*cosb) = ... dokończ
5 lut 14:43
wredulus_pospolitus:
@Touch .... taaaakkk?
To pokaż mi z jakiego wzoru skorzystać aby zapisać w postaci iloczynu wyrażenie sina + cosb
Wzory na poziomie liceum/I roku studiów.
5 lut 14:45
Touch Your Heart:
Na jakiej podstawie zakładasz że to liceum lub 1 rok studiów ?
5 lut 16:55
I'm back:
Bo to jest zadanie z takiego właśnie poziomu.
Dobrze. Jakie wzory bys użył aby wyjść z (sina − cosb)(sina + cosb) do postaci iloczynowej.
5 lut 17:10
an: czy to przekracza poziomy liceum cosβ=sin(90−β)
5 lut 17:18
sincos:
L=(sinα−sin(90−β))(sinα+sin(90−β))=
=.......... = sin((α−β)−90)*sin((α+β)−90)= −cos(α+β)cos(α−β)=P
i po ptokach
5 lut 17:24
Touch Your Heart:
Wredulus najpierw pomyślałem o tym wzorze skroconego mnożenia
Natomiast myslałem potem o innych wzorach niż an i sincos
Powiem tylko tak . Dziękuję Wam
an i
sincos że wybawiliście mnie z dużego kłopotu
gdyż naprawde zapomniałem o tym wzorze który napisaliście
Niestety jest to moja duża przypadłośc ,ale nie będę sie na to tu uskarżał na forum
Jeszcze raz dziękuję
5 lut 18:24
chichi:
sin(90) ≠ sin(90
o)
Wiem, że nie ma symbolu stopnia, ale wystarczy podnieść do potęgi 'o', a nawet jeśli komuś to
| | π | |
nie pasuje, to można skorzystać z miary łukowej i po prostu napisać |
| |
| | 2 | |
6 lut 00:04