Elementy logiki - zadanie 1
marność: Zadanie 1.
Niech A, B ⊆ R i f: A → B dana jest wzorem f(x) = x2 dla x ∊ A. Funkcja f jest
różnowartościowo dla
a) A = ℤ, B = R
b) A = R, B = [0, +∞)
c) A = R+, B = R+
d)A = {x ∊ R : x2 = 1}
Czy prawidłową odpowiedzią jest c?
4 lut 20:45
marność: Zadanie 2.
Niech A = {1, 2}. Wtedy
a) A ⊆ P(A)
b) P({1}) ∊ P(A)
c) A∩P(A) = ∅
d) {0} ∊ P(A)
Tutaj waham się pomiędzy odpowiedzią b i d
4 lut 20:58
marność: Zadanie 3.
Niech An = {x ∊ R : x2 < 1n } dla n ∊ ℕ+. Wtedy ∩∞n=1 An jest równe
a) 0
b) ∅
c) (−1,1)
d) {0}
Czy prawidłową odpowiedzią jest a?
4 lut 21:13
ite:
Zacznij od wypisania elementów zbiorów P(A) i P({1}).
4 lut 21:14
ite: pytanie z 21:14 dotyczy zad.2
4 lut 21:15
ite: W zadaniu 3 zacznij od wypisania jak wyglądają zbiory A1, A2 i A3 . Łatwiej wtedy ustalić,
co jest ich częścią wspólną.
4 lut 21:19
marność: Zadanie 2.
A = {1, 2}
P(A) = { ∅, {1}, {2}, {1,2} }
P({1}) = { ∅, {1} }
Oki, już widzę. D odpada, czyli prawidłowa jest odpowiedź B.
4 lut 21:26
marność: Zadanie 3.
A
1 = (−1, 1)
A
4 = (−
12,
12)
Kolejne przedziały są od siebie mniejsze i zbliżają się obustronnie do 0, więc iloczynem
zbiorów będzie 0?
4 lut 21:31
ite:
d/ rzeczywiście odpada, ale dlaczego P({1}) ∊ P(A)?
Czy P({1}) jest elementem P(A) ?
4 lut 21:32
ite:
zad.3 iloczynem zapisanych zbiorów będzie zbiór
4 lut 21:33
marność: Czyli w zad.3 wynikiem bedzie {0}
Zadanie2.
Faktycznie P({1}) nie jest elementem P(A). W takim wypadku na pewno odpadają opcje a,b,d i
odpowiedzią byłoby c.
4 lut 21:46
marność: Zadanie 4.
Niech An = {x ∊ R : x2 < 12 } dla n ∊ N+. Wtedy U∞n=1 An jest równe
a) R
b) {sinx : x ∊ (−π2, π2)}
c) [−1, 1]
d) {0}
Czy prawidłowa odpowiedzią jest b? (−1, 1)
4 lut 21:46
ite: zad 4 tak
4 lut 21:58
marność: Zadanie 5.
Niech < A : n ∊ ℕ > będzie indeksowaną rodziną zbiorów, gdzie A
4 = R. Wtedy
a) ∪
n∊ℕ A
n = R
b) ∪
n∊ℕ A
n ≠ ∅
c) ∪
n∊ℕ A
n = ∅
d) ∪
n∊ℕ A
n = {R}
Czy prawidłową odpowiedzią jest d?
Dziękuję za dotychczasową pomoc
4 lut 21:58
ite: Sumą tej rodziny zbiorów będzie suma zbioru R i pozostałych zbiorów.
Ale to nie będzie zbiór, który by zawierał zbiór R.
4 lut 22:05
marność: Rozumiem, powtórzę temat i odpowiem jutro.
Życzę dobrej nocy.
4 lut 22:16
ite: Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że nie wiemy, jakie są elementy pozostałych zbiorów.
Nie mamy informacji, czy te zbiory nie są puste, a jeśli nie są, to czy ich elementy należą do
R czy nie. Jedyne co wiemy, że do sumy będzie należeć R.
4 lut 22:20
ite: Dobrej nocy, zadania z logiki dobrze wpływają na sen.
Przynajmniej taki z niej pożytek : )
4 lut 22:23
marność: Oj tak, wyjątkowo dobrze mi się spało

Wracając do zadania 5, wydaje mi się, że skoro A
4 = R i x ∊ ∪
t∊T A
t ⇔ ∃
t∊T x ∊ A
t, to
chyba można założyć, że ∪
n∊ℕ A
n ≠ ∅ (czyli odpowiedź b) ?
5 lut 18:07
marność: Zadanie 10.
Dana jest funkcja f: [0, π] → R dana wzorem f(x) = sinx. Wtedy
a) f jest ,,na"
b) f nie jest ,,na"
c) ←
∫ ({2}) ≠ ∅
d)f jest różnowartościowa
Czy prawidłowa jest odpowiedź b?
5 lut 18:10
marność: Zadanie 6.
Niech <A : n ∊ ℕ> będzie indeksowaną rodzina zbiorów, gdzie A4 ∩ A7 = ∅. Wtedy
a) ∩n∊ℕ An = ∅
b) ∩n∊ℕ An ≠ ∅
c) ∩n∊ℕ An ⊆ R
d) żadna z powyższych odpowiedzi nie jest prawdziwa
Czy prawidłowa jest odpowiedź a?
5 lut 18:53
marność: Prośba o pomoc w rozwiązaniu poniższych trzech zadań
Zadanie 7.
Niech A = { (x, Y) ∊ ℕ x P(R) : x ∊ Y }. Wtedy
a) A jest funkcją różnowartościową
b) A jest funkcją
c) A nie jest funkcją
d) D(A) = R
Zadanie 8.
Niech A = { (x,y) ∊ [0, 1] x [0, 1] : x ≥ y }. W porządku ([0, 1], A)
a) 0 jest elementem maksymalnym
b) 1 jest elementem maksymalnym
c) 1 jest elementem największym
d) nie istnieje element minimalny
Zadanie 9.
Dana jest funkcja f : R → P(R) dana wzorem f(x) = {x, −x} dla x ∊ R.
Wtedy →
f ({0, 1}) =
a) {0, 1, −1}
b) {{0}, {1, −1}}
c) {{0}, {1}, {−1}}
d) żadna z powyższych
5 lut 19:21
ite:
zad.5 OK, poprawna odpowiedź b) ∪n∊ℕ An ≠ ∅
zad.6 też się zgadza, odpowiedź a) ∩n∊ℕ An = ∅
Czy w punkcie c) zad. 10 chodzi o obraz lub przeciwobraz zbioru {2} ? W zad.9 też ma być obraz
funkcji?
6 lut 10:18
ite:
W zad. 7 zacznij od wypisania kilku par uporządkowanych zgodnie z regułą (x, Y) ∊ ℕ x P(R) i
jednocześnie x ∊ Y, np. dla n=1 i n=2. To pozwoli ocenić prawdziwość punktów a,b,c.
W pkt d) trzeba pamiętać, że dziedzinę relacji czyli zbiór D(A) tworzą poprzedniki par (x, Y) i
spojrzeć, z jakiego zbioru "pobieramy" te x−y.
6 lut 10:28
marność: Tak w zadaniach 9−10 chodzi o obraz i przeciwobraz.
Zadanie 7.
Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale może to chyba wyglądać tak:
n = 1 (1, 0)
n = 2 (2, 0,002)
n = 3 (3, 0,1)
Teoretycznie a pasuje, bo każdemu argumentowi x ze zbioru ℕ można przyporządkować różną wartośc
Odpowiedź d odpada.
Nie wiem, jak zabrać się za podpunkty b i c (jeżeli założyć, że pary (1,2) i (1,7) należą do
relacji, to c również by pasowało)
7 lut 14:15
ite:
W zad. 7 odpowiedź c/ oraz odpowiedzi a/ i b/ wykluczają się. Albo podana relacja jest funkcją
albo nią nie jest. To trzeba rozstrzygnąć najpierw.
Czy zapisana o 14:15 para (1, 0) jest jedyną należącą do podanej relacji, której poprzednikiem
jest 1?
7 lut 15:01
marność: Chyba nie, bo 1 możemy przypisać wiele różnych wartości
7 lut 16:08
ite:
Dopiero teraz zauważyłam błąd w zapisach par z tej relacji.
Skoro A = { (x, Y) ∊ ℕ x P(R) : x ∊ Y }, to powinno być np. (1, {0,1}), (1, {1,
√2 }), (1,
| | 1 | |
{1,7}), (2, {0,002; 2}), (3, {0, |
| , 3}). |
| | 3 | |
Jest wiele (a konkretnie nieskończenie wiele) par o tym samym poprzedniku, więc podana relacja
nie jest funkcją. Prawidłowa odpowiedź c/.
7 lut 16:44
ite: Czy w zadaniu 9 chodzi o obraz funkcji, a w zad.10 c/ o przeciwobraz?
7 lut 16:47
marność: Dziękuję, teraz już rozumiem (zadanie 7)
7 lut 17:34
marność: Tak, w zdaniu 9 chodzi o obraz funkcji, a w 10 c/ o przeciwobraz.
7 lut 17:34
marność: W zadaniu 9, prawidłowa będzie chyba odpowiedź c), bo:
f(0) = {0}, a f(1) = {1, −1}
7 lut 18:41
marność: Nie do końca wiem, jak podejść do zadania 8 :\
7 lut 18:43
ite:
zad.9 Dana jest funkcja f : R → P(R) dana wzorem f(x) = {x, −x} dla x ∊ R.
Jeśli szukamy obrazu zbioru {0,1} czyli f({0, 1}), to trzeba obliczyć f(0) i f(1), a potem
utworzyć zbiór, którego one będą elementami.
zad.10 wybrana odpowiedź b/ jest poprawna.
7 lut 18:46
ite:
W 9 odp. b/, źle konstruujesz zbiór z dwóch poprawnych odpowiedzi.
8 wyjaśnię już wieczorem.
7 lut 18:49
ite: Zad. 8
Niech A = { (x,y) ∊ [0, 1] x [0, 1] : x ≥ y }. W porządku ([0, 1], A)
a) 0 jest elementem maksymalnym
b) 1 jest elementem maksymalnym
c) 1 jest elementem największym
d) nie istnieje element minimalny
Tak jak zawsze trzeba wypisać kilka par należących do tej relacji, np. (1, 1), (1, 1/2), (1,
1/3), (1, 0), (1/2, 1/2), (1/2, 0), (0, 0).
c) Z definicji wynika, że w częściowo uporządkowanym zbiorze element największy i najmniejszy
są porównywalne z każdym elementem zbioru P.
Element najmniejszy jest poprzednikiem w każdej z takich par, największy jest następnikiem.
Widać, że liczba 1 jest większa lub równa każdej liczbie z podanego przedziału [0, 1], więc
jest poprzednikiem w parze z każdą inną liczbą. I tylko ona ma tę własność. Czyli jest
elementem najmniejszym, odpowiedź c) jest niepoprawna.
d) Element najmniejszy jest zawsze elem. minimalnym. Odp. d) niepoprawna.
Czy widzisz już, który element w tym zbiorze jest największy?
7 lut 21:46
marność: Czyli 1 jest elementem maksymalnym?
7 lut 22:08
ite:
1 elementem najmniejszym a więc minimalnym.
Poza 1 tylko 0 jest porównywalne z każdym elementem zbioru [0, 1]. W każdej z par jest
następnikiem, więc 0 jest to element największy.
7 lut 22:13
ite: O tym decyduje to, że właśnie 0 jest następnikiem w parach, tak został zdefiniowany element
największy.
7 lut 22:18
marność: Oki, rozumiem. W takim wypadku tylko odpowiedź a jest prawidłowa
Dziękuję za pomoc
7 lut 22:25
marność: Egzamin zaliczony na 4, jeszcze raz dziękuję za pomoc
14 lut 12:31
ite: Super że się udało i to jeszcze na 4!
Gratulacje
14 lut 14:21