Płaszczyzny
Damian#UDM: Zadanie 1.
Oblicz odległość punktu P(−2,2,2) od płaszczyzny π przechodzącej przez punkty:
A(−5,4,−2) B(1,3,−1) C(−1,2,1)
Zadanie 2.
Wyznacz punkt Q symetryczny do punktu P(−2,7,−10) względem płaszczyzny
π: −x−4y+4z−33=0
4 lut 00:19
4 lut 11:53
4 lut 11:55
Mila:
Zadanie 1.
1) Napisz równanie płaszczyzny
2) Skorzystaj z wzoru na odległość punktu od płaszczyzny.
Zadanie 2.
1) Znajdź punkt A przebicia z płaszczyzną prostopadłej do płaszczyzny przechodzącej przez P
2) Punkt A jest środkiem PQ
Jeśli nie rozwiążesz, to napisz.
To łatwe zadania.
4 lut 17:00
Damian#UDM: Jak obliczyć tę macierz, wyznacznik?
Mogę odejmować wiersze i kolumny?
4 lut 19:13
Mila:

A(−5,4,−2) B(1,3,−1) C(−1,2,1)
AB
→=[6,−1,1]
AC
→=[4,−2,3]
n
→=[6,−1,1] x [4,−2,3]
i j k
6 −1 1
4 −2 3
det(...)=i*(−1)*3+j*1*4+k*6*(−2)−[j*6*3+i*1*(−2)+k*(−1)*4]=−3i+4j−12k−18j+2i+4k=−i−14j−8k
n
→=[−1,−14, −8] || [1,14,8]
A∊π
π: x+5+14(y−4)+8*(z+2)=0
x+14y+8z−35=0
P=(−2,2,2)
| | |−2+14*2+8*2−35| | | 7 | |
d(P,π)= |
| = |
| |
| | √1+142+82 | | √261 | |
Taką masz odpowiedź, czy gdzieś mam błąd rachunkowy?
4 lut 20:33
Damian#UDM: Nieważne z odpowiedzią, bardzo mnie zastanawia jak to zadanie rozwiązać.
5 lut 01:00
5 lut 01:01
Damian#UDM: Zadanie 3.
Dane są punkty: A(1,−1,2) B(0,3,−1) C(2,1,1) D(2,3,−2)
Oblicz objętość czworościanu rozpiętego na wierzchołkach ABCD.
Oblicz odległość punktu A od krawędzi BC.
Rozwiązanie
1. Robię trzy wektory wychodzące z jednego wierzchołka.
AB
→[−1,4,−3]
AC
→[1,2,−1]
AD
→[1,4,−4]
2. Obliczam objętość ze wzoru
V=
16*|(AB
→o(AC
→xAD
→))|
V=
16*
|−1 4 −3|
|1 2 −1| = 3 (j
3)
|1 4 −4|
3. Wektor normalny płaszczyzny BC
BC
→=[2,−2,2]
Równanie płaszczyzny
π:2x−2y+2z+D=0
2*2−2*1+2*1+D=0 → D=−4
π:2x−2y+2z−4=0
Obliczam odległość punktu A od krawędzi BC za wzoru
| | |2*1−2*(−1)+2*2| | | |2+2+4| | | 4 | | 4√3 | |
d(A,π)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | √4+4+4 | | √12 | | √3 | | 3 | |
Czy to jest poprawne rozwiązanie?
5 lut 01:48
jc: Odległość A od prostej BC
5 lut 09:08
Damian#UDM: A ten mój sposób? Czy jest ok?
6 lut 10:32
I'm back:
Damian, a co to jest "wektor normalny do płaszczyzny BC" jak on powstał?
Druga sprawa − nie można wyznaczyć (jednoznacznie) płaszczyzny na podstawie dwóch punktow tejże
płaszczyzny

Trzecia sprawa − Ty wyznaczyłeś równanie prostej BC, a nie płaszczyzny BC

Sposób − yyyyy... powinien być poprawny
6 lut 10:51
Damian#UDM: Dziękuje za wyjaśnienia.
16 lut 03:25