Szeregi
Damian#UDM: Zadanie 1.
Znaleźć przedział zbieżności szeregu
Zadanie 2.
Zbadać zbieżność i zbieżność bezwzględną szeregu
∑
n=1∞(−1)
n*
3√n*sin(
1n)
Zadanie 3.
Znaleźć przedział zbieżności szeregu potęgowego
Zadanie 4.
Znaleźć przedział zbieżności szeregu potęgowego
Zadanie 5.
Zbadać zbieżność szeregu potęgowego
2 lut 23:36
Damian#UDM: Do zadanie 5.
Znaleźć przedział zbieżności szeregu potęgowego.
2 lut 23:36
Damian#UDM: 1. , 4. i 5. wygląda na kryterium Cauchy'ego
2 lut 23:39
Damian#UDM: 5.
x
0=
−92
| an | | 3n | | 2*(23)n+3 | |
| = |
| * |
| = |
| an+1 | | 3n | | (23)n+1 | |
| | an | | 2*(23)n+3 | | 3 | |
limn→∞| |
| |=limn→∞| |
| |= |
| =3=R |
| | an+1 | | (23)n+1 | | 1 | |
Zatem szereg jest zbieżny dla x∊(x
0−R,x
0+R)
x∊(−7
12, −1
12)
Jest ok?
3 lut 00:06
Damian#UDM: 1. 4. i 5. ogarniam i to najlepiej z odwróconego kryterium d'Alamberta
3 lut 00:14
Damian#UDM: 3. Z kryterium d'Alamberta i następnie reguły de I'Hospitala jest zbieżny tylko dla x=
−32,
ponieważ
3 lut 00:21
chichi:
Nie mam już dziś siły, aby to sprawdzić, ale nawet jeśli przedziały wyszły ok, to musisz
jeszcze sprawdzić osobno co się dzieje na krańcach przedziału zbieżności
3 lut 01:00
Damian#UDM: Czyli Dla −712 oraz −112 w zadaniu 5. ?
3 lut 15:15
Damian#UDM: Proszę o pełno rozwiązanie jednego zadania
5 lut 00:59
Damian#UDM: Dobra, małe błędy zrobiłem.
q=3, więc R=
13 i R∊(0, oo)
zatem szereg zbieżny dla (−
296, −
256)
rozbieżny dla (−00, −
296) u (−
256, oo)
Dla x=−
296
szereg przyjmuje postać
Dla x=−
256
6 lut 12:49
Damian#UDM: Obydwa ciągi zbiegają do zera, a szeregi?
6 lut 12:49
Damian#UDM: Tutaj prosiłbym o pomoc

Trzeba to z twierdzenia o trzech ciągów rozstrzygnąć?
14 lut 01:51
I'm back:
5. Ze niby dla x = − 2 będzie to szereg zbiezny?
| | 5n | |
Masz wtedy |
| <−−− to nie spełnia nawet warunku koniecznego. |
| | 2n + 3n | |
14 lut 02:16
I'm back:
Po poprawkach − czyli x=−4 daje szereg rozbieżny?
| | 1 | |
Czyli szereg o wyrazie |
| jest rozbieżny? |
| | 2n + 3n | |
14 lut 02:20