Warunek Lipschitza
Karol: Czy funkcja lnx określona na przedziale <1;10> spelnia warunek Lipschitza.
Należy wyznaczyć najmniejszą stałą Lipschitza.
Niestety ale utknąłem w rozważaniach.
Widzę ,że jest to funkcja spełniająca warunek bo jest określona na domkniętym
obustronnie przedziale ale niestety nie mam pomysłu jak wyprowadzić stałą z odpowiednich
przekształceń.
2 lut 22:33
wredulus_pospolitus:
zauważmy, że musi zachodzi nierówność:
|f(x1) − f(x2)| < L*|x1 − x2|
natomiast najmniejsza stałą L wyznacza się najłatwiej poprzez rozwiązanie nierówności: |f'(x)|
≤ L i szukamy najmniejszego L spełniającego tę nierówność dla dowolnego x z badanego
przedziału
Zastanów się skąd wynika ta nierówność, patrząc na pierwotną postać warunku Lipschitza.
2 lut 22:58
Karol: Nie da się tego jakoś zrobić poprzez działania na logartymach ?
Niestety ale nie miałem wprowadzonej wersji Lipschitza z pochodną.
2 lut 23:07
Karol: W sensie w miarę widzę skąd bierzę się ten warunek z pochodną, ale bez solidnego wyprowadzenia
albo dowodu nie mogę tego użyć.
2 lut 23:08
wredulus_pospolitus:
hmmm jak 'bardzo matematyczne' masz te studia ?
2 lut 23:14
wredulus_pospolitus:
1) wykazujemy, że funkcja f(x) = lnx jest funkcją wklęsłą na przedziale (1,10)
2) wnioskujemy stąd, że jeżeli x
1 < x
2 < x
3 to
| |f(x1) − f(x3)| | | |f(x1) − f(x2)| | |
| < |
| |
| |x1 − x3| | | |x1 − x2| | |
3) w takim razie:
dla dowolnego x
2 ≠ x
1 mamy:
| |f(x1) − f(x2)| | | |f(x1) − f(x1+h)| | |
| < limh−>0 |
| = |
| |x1 − x2| | | |x1 − (x1+h)| | |
|f'(x
1)|
4) stąd mamy: |f'(x)| ≤ L i szukamy takiego najmniejszego L dla którego będzie to spełnione
dla dowolnego x∊ [1;10]
2 lut 23:19
wredulus_pospolitus:
A przynajmniej ja bym tak do tego podszedł ... tylko uwaga − ja studia dawno temu kończyłem

i trochę 'po swojemu' podchodzę do dowodzenia
2 lut 23:20
wredulus_pospolitus:
Ad (1) −−− że jest wklęsła
i rosnąca
2 lut 23:20
wredulus_pospolitus:
ad (4) z punktu (1) wynika, że |f'(1)| = f'(1) ≥ f'(x) stąd Lminimalne = f'(1) = 1
2 lut 23:22
Karol: Studia są typowo matematyczne (mini PW). I jeżeli chce coś wprowadzić
spoza wykładu to muszę niestety dać dowód.
2 lut 23:43