Prosiłbym o jakieś rozpisanie. I koniecznie na podstawie definicji granicy ciągu
Kasardas: Na podstawie definicji ciągu, wykaż że:
2 lut 21:58
wredulus_pospolitus:
której definicji?
2 lut 22:20
Kasardas: No definicji granicy ciągu...
Stałą liczbę g nazywamy granicą ciągu (an), jeżeli dla każdego dodatniego, dowolnie małego ϵ,
istnieje taka liczba N, że wszystkie wartości an o wskaźniku n>N spełniają nierówność:
|an − g| < ϵ
2 lut 22:23
wredulus_pospolitus:
wybieramy ε > 0
Niech N =
...
dla n>N zachodzi:
| | 5n−3 | | 5n−3 −2,5(2n+1) | | −5,5 | | 5,5 | |
| |
| − 2,5| = | |
| | = | |
| | = |
| < |
| | 2n+1 | | 2n+1 | | 2n+1 | | 2n+1 | |
| | 5,5 | |
rozwiązujemy |
| = ε z boku na kartce: |
| | 2N+1 | |
| 55 | | 55 − 10ε | | 11 | | 1 | |
| = 2N+1 −−−> N = |
| = |
| − |
| |
| 10ε | | 20ε | | 4ε | | 2 | |
i wracamy do dowodu:
| | 5,5 | | 5,5 | |
... = |
| < |
| = |
| | | | 11 | | 2*(podłoga z [ |
| − 1/2]) + 1 | | | 4ε | |
| | | |
| | 11 | |
I w miejsce [N[...] wpisujemy: podłoga z [ |
| − 1/2] |
| | 4ε | |
Koooniec dowodu
PS. zastanów się dlaczego biorę 'podłogę' z tego co z boku na kartce rozwiązujemy, a nie
dokładnie taką wartość
2 lut 22:28
wredulus_pospolitus:
UWAGA

druga nierówność ('wyjście z podłogi') winna być słabą nierównością
≤ a nie ostrą
<
2 lut 22:30
Kasardas: Chciałbym móc się zastanowić nad tym, czemu tak a nie inaczej. Ale niestety zupełnie tego
tematu nie rozumiem. Tak w ogóle to "podłoga z" oznacza zaokrąglenie w dół? Nigdy nie
słyszałem o czymś takim. I czy da się jakoś matematycznie zapisać tą "podłoga z"? czy słownie
to napisać?
2 lut 22:41
2 lut 22:51
wredulus_pospolitus:
de facto jest to część całkowita
2 lut 22:52
Kasardas: Ok, to już przeczytałem. Czyli mam zapisać normalnie słownie co tam jest "2*(podłoga z . . .)?
2 lut 22:52
wredulus_pospolitus:
NIE

Jeżeli nie miałeś wprowadzonego pojęcia to użyć po prostu części całkowitej. natomiast sama
podłoga ma swoje oznaczenie (stąd link który podałem).
Ja po prostu odruchowo używam podłogi (a nie ma tutaj na forum oznaczenia podłogi, wiec pisze
słownie)
2 lut 22:59
Kasardas: | | 11 | | 1 | |
Czyli po prostu zostawić odpowiedź N = [ |
| − |
| ] ? Wybacz, ale jestem kompletnie |
| | 4ε | | 2 | |
zielony z matematyki w tym temacie
2 lut 23:05