Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego jest zawarta w osi OY i należy do niej
Mat: Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego jest zawarta w osi OY i należy do niej początek
układu współrzędnych. Jedna z przyprostokątnych jest zawarta w prostej 4x−3y−15=0. Wyznacz
współrzędne wierzchołków tego trójkąta jeśli jego P= 12,5.
Proszę o wyjaśnienie krok po kroku
Wyznaczyłam prostopadła do podanej prostej
(−3/4)x+b=y
Przeciwprostokątnej |AB|=5+b
I nwm co dalej
2 lut 20:49
Mila:
Masz odpowiedź do zadania?
2 lut 21:58
Eta:
Ja mam taką odp:
A=(0, −5)
dla :
x= 2
√3 v x= −2
√3
2 lut 22:02
Mila:
m⊥k
| | 4 | |
A=(0,−5), C=(c, |
| c−5), B=(0,b) |
| | 3 | |
2) C− Punkt przecięcia prostych k i m
4)
Pole trójkąta ABC:
−−−−−−−−−−−−−−
c
2=12
c=2
√3 lub c=−2
√3
============
Dla c=−2
√3 oblicz sama,
2 lut 22:46
Mila:
II sposób
Można skorzystać z podobieństwa Δ
Poprowadzić prostą prostopadłą do k przez punkt P =(3,−1)
Obliczyć pole otrzymanego Δ i skalę podobieństwa do Δ o polu 12.5.
Następnie zmienić odpowiednio wsp. punktu P.
2 lut 23:05