Odwzorowanie liniowe, macierz odwzorowań
ankka: Czy ktoś mógłby mi rozpisać jak wykonać to zadanie krok po kroku z wytłumaczeniem jak dla
idiotki? Absolutnie nic z tego nie rozumiem, a szukając sposobu rozwiązywania poszczególnych
podpunktów jestem tylko bombardowana kolejną dawką teorii bez rzeczowych przykładów i już nie
mam do tego siły

Odwzorowanie R
2 −> R
2 jest liniowe i spełnia warunki B([2,2]) = [4,2], B([1,2]) = [1,1]
a) Wyznacz B([1,0]) oraz B([0,1]).
b) Znajdź macierz odwzorowania B w bazach kanonicznych.
c) Sprawdź czy układ V = ([1,3],[1,2]) jest bazą przestrzeni R
2. Jeśli tak, to znajdź macierz
odwzorowania B biorąc dziedzinie bazę V, a w przeciwdziedzinie bazę kanoniczną.