zadania opymalizacyjne, pochodna
mk: Dana jest rodzina trójkątów ABC spełniających warunki: A=(−3,5;0); B=(a,0), gdzie a∊(0;4),
wierzchołek C należy do paraboli o równaniu y=4x − x
2 oraz kąt ABC = 90stopni.
Wyznacz współrzędne punktu C, dla którego pole trójkąta ABC jest największe.
Doszłam do momentu gdzie:
IABI=I−3,5−aI
IBCI=4a−a
2
Wiem, że muszę wyznaczyć pochodną, ale nie wiem co mam zrobić z tą wartością bezwzględna.
Pomoże ktoś?
2 lut 19:30
janek191:

A =( −3,5 : 0) B = ( a, 0) a ∊ ( 0,4)
y = 4 x − x
2
I AB I = I a − ( −3,5) I = a + 3,5
h = I BC I = 4 a − a
2
P(a) = 0,5*( a + 3,5)*( 4 a − a
2)
2 lut 20:51
2 lut 20:56
Mila:

|−3.5−a|=|a+3.5|=(a+3.5) dla a∊(0,4)
1)
P(a)=(a+3.5)(4a−a
2)
2)
| | 1 | |
P'(a)= |
| (1*(4a−a2)+(a+3.5)*(4−2a)) |
| | 2 | |
−3a
2+a+14=0
Δ=169
| | −1−13 | | 7 | | −1+13 | |
a= |
| = |
| lub a= |
| =−2∉D |
| | −6 | | 3 | | −6 | |
napisz jak pochodna zmienia znak dla a∊(0,4)
3)
| | 1 | | 7 | | 35 | |
B=(2 |
| ,0) i C=( |
| , |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
Oblicz pole
4)
2 lut 21:02
silnia: Dlaczego h to −a2+4a
9 maj 17:15
wredulus_pospolitus:
ponieważ, f(x) = 4x − x2 ... podstawiasz x = a i otrzymujesz
9 maj 17:33
chichi:
bo jeżeli punkt leży na krzywej, to naturalnie spełnia równanie, które ją opisuje...
9 maj 17:34
samjesteszbiorpusty: Ale przecież B nie musi leżeć na tej paraboli?
20 kwi 13:04