Zad
Kaja: Wyznacz a1, q, Sn ciągu geometrycznego, jeżeli:
a) a3=6, a5=2000, n=4
b) a4=2, a8=6, n=10
2 lut 19:28
Under the power:
Kaja gdzie masz problem ?
Też się tego uczę To nie jest trudne
2 lut 19:55
janek191:
Korzystamy z wzoru: a
n = a
1*q
n−1
b)
a
4 = a
1*q
3 = 2
a
8 = a
1*q
7 = 6
więc
a
8 : a
4 = q
4 = 3 ⇒ q = −
4√3 lub q =
4√3
| | 2 | | −2 | |
a1 = 2 : q3 = |
| lub a1 = |
| |
| | 4√27 | | 4√27 | |
itd.
Czy treść zadania została poprawnie przepisana?
2 lut 20:33
Kaja: Tak, poprawnie
2 lut 20:43
Majka: Czy
a2=29
a3=23?
a5 i kolejne już mi nie wychodzi. Może ktoś mnie naprowadzić?
3 lut 19:43
Majka: 
4 lut 16:43