Macierze
Damian#UDM: Wyznacz macierz X z równania:
A*X=B*X−2I
, gdzie A i B to macierze kwadratowe 3x3.
2 lut 13:35
chichi:
AX = BX − 2I
AX − BX = − 2I
(A − B)X = − 2I / (A − B)−1z lewej
X = (A − B)−1(− 2I)
2 lut 13:39
Damian#UDM: Elegancko, nie byłem tego pewny

Dziękuję!
2 lut 14:00
chichi:
Na zdrowie
2 lut 15:09
chichi:
Ja bym jeszcze dodal jeszcze komentarz, że nasz kroki mają sens wtedy i tylko wtedy gdy macierz
A − B jest nieosobliwa!
2 lut 15:26
Damian#UDM: No to moich obliczeniach wyszły ładne liczby więc jest git
2 lut 16:55