Do którego miejsca na brzegu należy doprowadzic rurociąg, aby koszt jego budowy
=/-: Platforma wiertnicza jest zakotwiczona na morzu d1=3 km od brzegu. Ropa z tej platformy będzie
dostarczana rurociągiem do rafinerii położonej nad brzegiem morza, d2=1 km od punktu brzegu
najbliższego platformie. Koszt ułożenia 1 km rurociągu na dnie morza wynosi 400000 euro, a na
lądzie − 100000 euro. Do którego miejsca na brzegu należy doprowadzic rurociąg, aby koszt
jego budowy był najmniejszy?
2 lut 08:46
=/-:
2 lut 08:48
=/-:
2 lut 08:50
kerajs:
Koszt w setkach tysięcy euro zależny od x wyrażonego w kilometrach ( x∊<0,1> )
K(x)= (1−x)+√x2+9
Pochodną przyrównaj do zera, a odnajdziesz x.
2 lut 10:09
kerajs:
Koszt w setkach tysięcy euro zależny od x wyrażonego w kilometrach ( x∊<0,1> )
K(x)= (1−x)+√x2+9
Pochodną przyrównaj do zera, a odnajdziesz x.
2 lut 10:10