Logarytmy
Gabry84: Wiedząc, że
1. a=log3 20 oraz log3 15=b, oblicz log2 360
2. a=log3 2 oraz log3 5 =b, oblicz log27 200
1 lut 21:10
Zuzka11: trudne przykłady, sama nie wiem jak zrobić 1.
1 lut 21:19
wredulus_pospolitus:
na pewno taka jest podstawa logarytmu w pierwszym
1 lut 21:22
Gabry84: Niestety tak
1 lut 21:25
1 lut 21:27
Gabry84: Jak?
1 lut 21:28
ABC: trzeba wszystko porozkładać na czynniki pierwsze , nie chce mi się rozpisywać
1 lut 21:28
ABC:
log
3360=log
3(2
3*3
2*5) itd.
1 lut 21:30
wredulus_pospolitus:
| | log3360 | | 3log32 + 2log33 + log35 | |
log2360 = |
| = |
| = |
| | log32 | | log32 | |
| | 3log32 + log35 + 2 | |
= |
| |
| | log32 | |
i teraz:
log
315 = log
33 + log
35 = 1 + log
35 = b (stąd masz log
35 wyznaczone)
log
320 = log
3(4*5) = 2log
32 + log
35 = a (stąd masz log
32 wyznaczone)
1 lut 21:32