Geometria Analityczna
Damian#UDM: 2. Udowodnić, że jeśli x∊R, to
|
x+ix−i|=1.
3. Zapisać w postaci zwiniętej:
sin(2x)+sin(4x)+...+sin(2xn).
5. Znaleźć wszystkie rozwiązania równań
a) (z+i)
4=−1
b)z
6=−i
6.
11. Znaleźć rzut punktu P(2,3) na prostą o równaniu x−y=1
12. Znaleźć odległość punktu P(2,1,3) od prostej opisanej przez układ równań
| | | |
14. Niech A= | . Oblicz A19. |
| | |
15. Znaleźć kąt (sinus albo cosinus) między prostymi:
l: 2x−3y=1
16. Znaleźć objętość ostrosłupa rozpiętego na punktach A(1,−1,0) B(2,0,1) C(0,1,1) D(1,−1,2).
17. Znaleźć odległość między prostymi:
18. Sprawdzić, czy punkt A(1,2,3) leży na płaszczyźnie opisanej równaniami:
19. Obliczyć odległość punktu A(2,5) od okręgu o równaniu x
2+y
2+6x−2x+6=0.
20. Obliczyć odległość punktu A(1,0,3) od płaszczyzny P opisanej równaniami:
21. Znaleźć równanie stycznej do paraboli y
2−x=0 przechodzącej przez punkt A(1,1).
1 lut 18:52
Saizou :
Jakieś wkład własny?
1 lut 18:58
Damian#UDM: 11. Schemat rozwiązania:
a) Prosta prostopadła do prostej y=x−1 i przechodząca przez punkt P.
b) Punkt przecięcia się tych prostych.
Czy będzie to poprawne rozwiązanie?
15. Schemat rozwiązania:
a) Podstawić pod parametr t dwie wybrane wartości,
b) Zapisać równanie prostej w postaci kierunkowej,
c) Zapisać równanie prostej l w postaci kierunkowej,
d) Skorzystać ze wzorów z tablic na przecięcie się prostych pod takim kątem α, że
Czy to rozwiązanie jest poprawne?
19. Schemat rozwiązania:
a) Równanie okręgu w postaci kanonicznej,
b) Równanie prostej k przechodzącej przez punkt A i środek okręgu S,
c) Punkty wspólny prostej k i okręgu,
d) Prosta l prostopadła do prostej k i przechodząca przez punkt P wspólny okręgu i prostej k i
położony najbliżej punktu A,
e) |AP|.
Czy ten schemat jest poprawny?
21. Schemat rozwiązania:
a) zamiana współrzędnych,
b) wyznaczenie stycznej ze wzoru,
c) zamiana współrzędnych.
Czy ten schemat jest poprawny?
I ogólnie to zapraszam do pomagania! Chciałbym, żeby ten wątek był jednym wielkim kompendium
wiedzy z poprawnymi rozwiązaniami

PROSZĘ O POTWIERDZENIE PRAWDZIWOŚCI POWYŻSZYCH SCHEMATÓW zaproponowanych przeze mnie.
Dziękuje Wam, że tu jesteście!
1 lut 19:01
Saizou :
19. d(A,O) = ||AS|− R|, gdzie S− środek okręgu, R − promień okręgu
1 lut 19:08
Damian#UDM: Ja nie wierzę, o wiele szybszy sposób − nie wpadłbym na to − dziękuję!
1 lut 19:13
Saizou :
ZAD 2
| | x+i | | x+i | | x2−1+2xi | |
z = |
| * |
| = |
| |
| | x−i | | x+i | | x2+1 | |
| | x2−1 | | 2x | |
|z|2 = [Re(x)]2 + [Im(z)]2 = [ |
| ]2 + [ |
| ]2 = |
| | (x2+1) | | x2+1 | |
| x4−2x2+1+4x2 | | x2+1 | |
| = [ |
| ]2 = 1 |
| (x2+1)2 | | x2+1 | |
|z| = 1
1 lut 19:15
Saizou :
Nie wiem co rozumiesz przez postać zwiniętą?
ZAD 3
sin(2x)+sin(4x)+...+sin(2xn) = ∑k=1n (sin(2k*x))
ZAD 5a
(z+i)4=−1
(z+i)4+1 = 0
(z+i)4−(i)2 = 0
[(x+i)2−i][(x+i)2+i]=0
dokończ...
1 lut 19:21
Damian#UDM: Zad. 5 a)
(z+i)
4−i
2=0
[(z+i)
2−i]*[(z+i)
2+i]=0
1. (z+i)
2−i=0
z
2+2iz−1−i=0
Δ
z1=−8+4i=a
2−b
2+2abi
| ⎧ | z1=−4−2√5+(2−√5)i | |
| ⎩ | z2=2√5−4+(2+√5)i |
|
2. część podobnie.
Jest to poprawne rozwiązanie?
1 lut 19:25
Damian#UDM: W Zad. 3. chodzi o to, żeby tych kropek nie było, czyli chyba masz dobrze zrobione Saizou
1 lut 19:26
Damian#UDM: Czyli 5. a) dobrze wykminiłem, dziękuję

b) podobnie ze wzorów skróconego mnożenia rozpisać?
1 lut 19:26
luui: Zad 3.
S = sin(2x) + sin(4x) + ... + sin(2xn)
S = Im(e
2ix + e
4ix + ... + e
2nix)
| | e2ix(n+1) − e2ix | |
S = Im( |
| ) |
| | e2ix − 1 | |
| | e2ix(n+1) − e2ix | | e−2ix − 1 | |
S = Im( |
| . |
| ) |
| | e2ix − 1 | | e−2ix − 1 | |
| | e2ixn − e2ix(n+1) − e0 + e2ix | |
S = Im( |
| ) |
| | e0 − e2ix − e−2ix + 1 | |
| | e2ixn − e2ix(n+1) − e0 + e2ix | |
S = Im( |
| ) |
| | −(e2ix + e−2ix) + 2 | |
| | sin(2xn) − sin(2x(n+1)) + sin(2x) | |
S = |
| |
| | −2cos(2x) + 2 | |
1 lut 21:01
Damian#UDM: Gdyby ktoś coś z płaszczyzn ogarniał to byłoby super
1 lut 22:26
janek191:

z.21
y
2 − x = 0
y
2 = x
y =
√x lub y = −
√x
Styczna w A (1, 1) ma równanie:
y = 0,5 x + 0,5
==============
2 lut 11:56
janek191:

z.19
A(2, 5)
x
2 + y
2 + 6 x −2 y + 6 = 0
(x + 3)
2 + ( y − 1)
2 = 2
2
S = ( −3, 1) r = 2
I AS I
2 = ( −3 −2)
2 + ( 1 − 5)
2 = 25 + 16 = 41
I AS I =
√41, więc
d = I AS I − r =
√41 − 2
===================
2 lut 12:10
Damian#UDM: No to teraz 16, 17, 18 i 20
2 lut 16:54
chichi:
A masz odp do 14?
2 lut 16:55
Mila:
16. Znaleźć objętość ostrosłupa rozpiętego na punktach A(1,−1,0) B(2,0,1) C(0,1,1) D(1,−1,2).
1)
AB
→=[1,1,1]
AC
→=[−1,2,1]
AD
→=[0,0,2]
2)
1 1 1
−1 2 1
0 0 2
det(..)=6
2 lut 17:40
chichi:
Ja postawię na:
| | | 72057731476881408 −72057456598974464 | | | −72057456598974464 72057731476881408 | |
| |
A19 = | |
| | |
2 lut 17:41
Mila:
17)
1) Prosta l:
x+y−z=2
y−z=1
równanie parametryczne:
z=s, s∊R
(1) x+y=2+s
y=1+s podstawiam do (1)⇔x=2+s−1−s⇔x=1
========⇒
l:
x=1+0s
y=1+s
z=s
k
l→=[0,1,1], P
1=(1,1,0)∊l
2) prosta m:
x=2+t
y=0+2t
z=−1−t
k
m→[1,2,−1], P
2=(2,0,−1)∊m
3) proste nie są równoległe:
sprawdzamy czy są skośne
P
1P
2→=[1,−1,−1]
wyznacznik macierzy:
1 −1 −1
0 1 1
1 2 −1
det(..)=3 − proste są skośne
4)
n
→=[0,1,1] x [1,2,−1] =[3,−1,1]−− wektor normalny płaszczyzny równoległej do obu prostych
równanie płaszczyzny
π: P
1=(1,1,0)∊π
3(x−1)−(y−1)+z=0
3x−y+z−2=0
5) Odległość P
2 =(2,0,−1 od płaszczyzny
| | |3*2−0+(−1)−2| | | 3 | | 3√11 | |
d(P2,π)= |
| = |
| = |
| |
| | √32+1+1 | | √11 | | 11 | |
2 lut 18:13
Mila:
Podaj odpowiedzi do zadań.
2 lut 18:57
Damian#UDM: Dziękuje Wam kochani

Zobaczę czy mam i dam Wam znać.
2 lut 23:12