Prawdopodobieństwo
qwerty: Pewna kobieta jest nosicielką hemofilii z prawdopodobieństwem 1/2.
Jeżeli jest ona nosicielką hemofilii, to każdy jej syn dziedziczy tę chorobę z
prawdopodobieństwem 1/4.
Kobieta, która nie ma hemofilii rodzi zdrowych synów. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
a) kobieta nie jest nosicielką hemofilii, jeżeli jej syn jest zdrowy
Kompletnie gubię się w tych zadaniach
Na początku rozpisałem sobie prawdopodobieństwa:
A− kobieta nie jest nosicielką hemofilii
B1 − Zdrowy syn
B2 − chory syn
i teraz czy to będzie prawdopodobieństwo całkowite czy warunkowe
Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć, prawdopodobieństwo to dla mnie czarna magia

Niby w internecie są podobne przykłady ale nie potrafię tego analogicznie rozwiązywać
1 lut 16:34
Saizou :
Jak na moje to tak.
Interesuje nas prawdopodobieństwo, że kobieta nie jest nosicielka pod warunkiem,
że syn jest zdrowy, tzn.
P(A∩B1) oznacza prawdopodobieństwo, że kobieta nie jest nosicielem i ma zdrowego syna
P(B1) oznacza prawdopodobieństwo, że syn jest zdrowy.
Zdrowych synów spładza zdrowa kobieta lub kobieta nosicielka,
| | 3 | |
ale wówczas prawdopodobieństwo urodzenia zdrowego syna wynosi |
| |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | | 7 | |
P(B1) = |
| *1+ |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 8 | |
−−−−−−−−−−
1 lut 17:52
Saizou : wredulus zerkniesz
1 lut 18:03
qwerty: Czy dobrze rozumuję:
https://imgur.com/a/Q3fY0Ov
zrobiłem na szybko takie pomocnicze drzewko
Rozumiem, że licząc P(A∩B1) − idziesz tak jakby prawą stroną drzewka i mnożysz 1/2 * 1
i mamy mnożenie razy jedynkę, bo zdrowa kobieta może mieć tylko zdrowego syna
w P(B1) rozumiem, że stosujemy prawdopodobieństwo całkowite i wtedy:
A1 − zdrowa matka
A2 − chora matka
| | 1 | | 1 | | 3 | |
P(B1) = P(B1| A1)*P(A1) + P(B1| A2)*P(A2) = |
| * 1 + |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
1 lut 18:16
qwerty: Dzięki za pomoc, jak ktoś mi to rozpisuje to wydaje się w miarę do zrozumienia, ale jak sam
próbuję coś rozgryźć to czarna magia
1 lut 18:19
wredulus_pospolitus:
jest ok
1 lut 18:25
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
@qwerty ... a dlaczego P(B1|A2) = |
| |
| | 2 | |
1 lut 18:27
wredulus_pospolitus:
chwila ... zresztą ... co Ty tutaj właściwie liczysz
1 lut 18:27
qwerty: powinno być odwrotnie bo to jest równe 3/4
1 lut 18:29
qwerty: P(B1) = P(A1)* P(B1| A1) + P(A2)* P(B1| A2) = 1/2 * 1 + 1/2 * 3/4 = 7/8
teraz idąc po drzewku chyba ma to sens
1 lut 18:30