Dowodzenie
BaronPW: Jak udowodnić: x(log2(y)) = y(log2(x))
x,y należą do (0, nieskończoność)
1 lut 14:38
janek191: Obliczyć
log2 L i log2 P
1 lut 14:46
BaronPW: Nie rozumiem. Co oznacza L i P?
1 lut 14:57
janek191:
L − lewa strona danej równości
P − prawa strona danej równości
1 lut 15:02
BaronPW: czyli log2(y)*log2(x)
1 lut 15:05
chichi:
x
log2(y) = y
log2(x), x > 0 ∧ y > 0
LHS = x
log2(y) = (e
ln(x))
log2(y) = e
ln(x) * ln(y) / ln(2)= (e
ln(y))
log2(x)
⇒ LHS = y
log2(x) = RHS □
1 lut 15:10
BaronPW: Dziękuję
1 lut 15:21