planimetria...
Izzy: Przekątna BD czworokąta ABCD dzieli go na trójkąt prostokątny równoramienny i trójkąt
równoboczny. Oblicz obwód tego czworokąta, jeśli wiadomo, że jesgo pole jest równe 4(√3+1).
Poproszę z rysunkiem...
5 mar 21:43
Godzio:

a = b
√2
| | b2 | | a2√3 | | a2 | | a2√3 | |
P = |
| + |
| = |
| + |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| a2 | | a2√3 | |
| + |
| = 4(√3+1) /*4 |
| 4 | | 4 | |
a
2 + a
2√3 = 16(
√3+1)
a
2(1+
√3) = 32(
√3+1)
a
2 = 32
a = 4
√2
b = 4
L = 8 + 8
√2 = 8(1+
√2)
5 mar 21:59
Izzy: Wow, jestem w szoku, dzięki wielkie.
5 mar 22:10
Natalia: Mi też się to przyda tylko co to za wzory te a i b na samym początku i to P= to na co wzór?
6 mar 21:44
Natalia: Heelp...
7 mar 15:12