Wyznaczyć środek i promień okręgu przechodzącego przez punkty P(2, 0, −3), Q(6,
Alek: Wyznaczyć środek i promień okręgu przechodzącego przez punkty P(2, 0, −3), Q(6, 4, 1), R(4, 8,
−1).
1 lut 14:32
janek191:
Może tak:
S = (a, b,c)
oraz
I SP I = I S Q I = I S RI
1)
(2 − a)2 + b2 + ( 3 + c)2 = (6 − a)2 + ( 4 − b)2 + (1 − c)2
itd.
1 lut 14:53
Mila:
PQ→=[4,4,4] , |PQ|=4√3
PR→=[2,8,2], |PR|=6√2
QR→=[−2,4,−2], |QR|=2√6
PQ oQR=4*(−2)+4*4+4*(−2)=0
PQ⊥QR
S − środek PR
S=[1,4,1]
R=3√2
1 lut 15:38
Alek: Tym sposobem wyznaczę tylko prostą, której punkty będą równoodległe od tych P,Q,R
1 lut 15:40
Alek: Mila, w odpowiedzi mam O(3,4,−2)
1 lut 15:45
Mila:

Piszesz do tekstu15:38?
1 lut 15:45
Mila:
Zaraz sprawdzę obliczenia

Dane dobrze napisane 14:32?
1 lut 15:46
Alek: Okej, wszystko się zgadza, S to u Ciebie wektor
1 lut 15:48
Alek: Sposobem Janka policzyłbym tylko prostą, na której leżałby ten punkt O
1 lut 15:49
Alek: Aa, i drugi sposób to wyznaczenie płaszczyzny zawierającej PQR, i punkt O będzie punktem
przebicia prostej i płaszczyzny
1 lut 15:54
Mila:
15:38 Błędnie podałam wsp. S
P=(2,0,−3), R(4, 8, −1)
| | 2+4 | | 8 | | −3+(−1) | |
S=( |
| , |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
S=(3, 4, −2) − środek Odcinka PR
1 lut 15:59
Alek: No właśnie tak zauważyłem po chwili, że w ogóle nie podałaś współrzędnych S, tylko jakoby
wektor w kierunku którego ten punkt leży
1 lut 16:04
Mila:
15:38 podałam długości boków ΔPQR
II sposób ( jeśli nie zauważyłeś prostopadłości)
1) Pole ΔPQR za pomocą wyznacznika
P
Δ=12
√2
2)
Promień okręgu:
R=3
√2
3) Teraz środek okręgu:
1 lut 16:10
Mila:
Ad 16:04
Tak można wykorzystać, ale to było nieporozumienie z mojej strony .
Miło się rozmawia z takim forumowiczem

P=(2,0,−3)→v=[1,4,1]⇒S=(3,4,−2)
1 lut 16:15