matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Rozwiąż nierówność
Kasel:
−3(x+2)
2
<5x−18
1 lut 13:44
kerajs:
3x
2
+17x−6>0 (3x−1)(x+6)>0
1 lut 13:56
janek191:
Lub na " piechotę " −3*(x
2
+ 4 x + 4) < 5 x − 18 −3 x
2
− 12 x − 12 − 5 x + 18 < 0 −3 x
2
− 17 x + 6 < 0 Δ = 289 − 4*(−3)*6 = 289 + 72 = 361
√
Δ
= 19
17 − 19
−2
1
x =
=
=
2*(−3)
−6
3
lub
17 + 19
x =
= − 6
−6
a = −3 < 0 − ramiona paraboli są zwrócone do dołu, więc x ∊( −
∞
, − 6) ∪ (
1
3
, +
∞
)
1 lut 14:41
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick