Mając dwie proste skośne zadane w postaci parametrycznej, znaleźć odległość międ
Alek: Mając dwie proste skośne zadane w postaci parametrycznej, znaleźć odległość między nimi oraz
prostą prostopadłą do tych prostych, przecinającą te proste.
1 lut 12:52
Alek: Czy mógłby ktoś wyjaśnić algorytm znajdowania takiej prostej? Wyznaczyłem wektor prostopadły z
iloczynu skalarnego a następnie poprowadziłem dwie płaszczyzny prostopadłe do tego wektora,
zawierające odpowiednio pierwszą i drugą prostą, a następnie odległość między płaszczyznami
równoległymi. Ale nie wiem jak zrobić drugą część zadania.
1 lut 12:57
Maciess: Dziwne to zadanie. To na pewno dobrze przepisane?
1 lut 13:04
Maciess: 'znaleźć odległość między nimi oraz
prostą prostopadłą do tych prostych, przecinającą te proste.'
to zdanie jest bardzo mylące, ale juz chyba wiem co autor mial na mysli.
znaleźć odległość między
Weź dowolny punkt z jednej prostej. Wstaw go do wzoru na nieznakowaną odległość od prostej
drugiej. Poszukaj minimum tej funkcji.
1 lut 13:07
janek191:
Proste skośne:
l
1: r = r
1 + v
1*t
l
2: r = r
2 + v
2*s
Odległość dwóch prostych skośnych:
| | I( r1 − r2)* ( v1 x v2) I | |
d = |
| |
| | I v1 x v2I | |
1 lut 13:10
Alek: Druga część zadania, może innymi słowami: wyznaczyć prostą l, przecinającą proste m i k pod
kątem prostym.
(m i k − skośne)
1 lut 13:15
1 lut 16:22
Alek: Dzięki za pomoc z zadankami. Swoją drogą fajna animacja
1 lut 16:47