Kiedy prawdopodobieństwo warunkowe, a kiedy wzór bayesa
qwerty: Mam pytanie, jak rozpoznać w zadaniu, czy stosować wzór bayesa, czy prawdopodobieństwo
warunkowe?
1 lut 09:43
chichi:
To napisz ten wzór Bayesa tutaj i spójrz na niego, o czym on mówi?
1 lut 09:47
qwerty: | | P(B|A) *P(A) | |
P(A|B) = |
| czyli to jest przekształcony wzór na prawdopodobieństwo |
| | P(B) | |
warunkowe? Czyli niemożliwe jest żeby licząc z normalnego wzoru i tego wychodziły dwa różne
wyniki?
1 lut 09:54
I'm back:
He? Pokaż zadanie i pokaz jak je rozwiazujesz.
1 lut 10:58
qwerty: Rolnik wybiera losowo jeden owoc z kosza 20 owoców. Kosz zawiera 12 jabłek, oraz 8 gruszek.
| | 5 | | 1 | |
Prawdopodobieństwo zepsutego jabłka wynosi |
| , a zepsutej gruszki |
| |
| | 6 | | 2 | |
Oblicz ze rolnik wylosował zepsute jabłko, jeśli wiadomo, że wylosował zepsuty owoc.
Prawdopodobieństwo, że owoc jest zepsuty:
P(Z) = P(ZJ) * P(J) + P(ZG) * P(G)
| | 5 | | 12 | | 1 | | 8 | |
P(Z) = |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 6 | | 20 | | 2 | | 20 | |
Ze wzoru na warunkowe
| | P(JnZ) | | 56 | | 25 | |
P(J|Z) = |
| = |
| = |
| − tu jakaś głupota wyszła |
| | P(Z) | | 710 | | 21 | |
A z Bayesa
| | P(Z|J) * P(J) | | 5 | |
P(J|Z) = |
| = U{56*1220{710} = |
| |
| | P(Z) | | 7 | |
1 lut 11:24
qwerty: ♠
1 lut 15:53
Saizou :
| | 5 | |
Skoro P(ZJ) = |
| i jabłek jest 12, to |ZJ| = 10, analogicznie z gruszkami |
| | 6 | |
| | P(ZJ ∩ ZO) | | |ZJ ∩ ZO| | | 10 | | 5 | |
P(ZJ | ZO) = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | P(ZO) | | |ZO| | | 14 | | 7 | |
1 lut 18:42
wredulus_pospolitus:
głupota ponieważ:
| | 5/6 *12/20 | | 5 | |
P(J|Z) = |
| = |
| i jak widzisz ... wychodzi tyle samo |
| | 7/10 | | 7 | |
1 lut 21:30