matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Kombinatoryka
Celina:
41
1
41
2
41
3
41
20
Wyznacz sumę 2 ∙
+ 2 ∙
+ 2 ∙
+ ... + 2 ∙
31 sty 17:36
Celina:
31 sty 17:51
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
41
k
41
41−k
=
41
k
41
k
41
41−k
a więc: 2*
=
+
dodatkowo warto zauwazyć, że:
n
1
n
2
n
n−1
n
n
(1+1)
n
=
+
+ ... +
+
pomyśl chwilę i masz rozwiązane
31 sty 17:52
zaveri :
2
4
1−2
13 mar 18:09