Całka nieoznaczona
Damian#UDM: Zadanie 1.
Oblicz całkę
∫x
5*ln(
3√x)dx
Rozwiązanie
∫x
5*ln(
3√x)dx=
16∫(x
6)'*ln(
3√x)dx=
| x6*ln(3√x) | |
| −16∫x6*x−13*13*x−23dx= |
| 6 | |
| x6*ln(3√x) | |
| −1108x6+C , C∊R |
| 6 | |
Czy to jest poprawne rozwiązanie?
31 sty 14:38
chichi:
| | 1 | | 1 | | x6 | | x6 | | 1 | |
∫x5ln(3√x)dx = |
| ∫x5ln(x)dx = |
| (ln(x) |
| − ∫ |
| * |
| dx) = |
| | 3 | | 3 | | 6 | | 6 | | x | |
| | 1 | | x6ln(x) | | 1 | | x6 | | x6ln(x) | | x6 | |
= |
| ( |
| − |
| * |
| ) = |
| − |
| + C, C ∊ R  |
| | 3 | | 6 | | 6 | | 6 | | 18 | | 108 | |
Zgadza się, ale wygodniej liczby się tak jak tutaj, czyli wyrzucając wykładnik liczby
logarytmowanej przed logarytm
31 sty 15:04
Damian#UDM: Czemu ja na to wcześniej nie wpadłem

Dziękuje chichi.
31 sty 17:18