fiolka zawiera 30 tabletek
narusia: Nieprzeźroczysta fiolka zawiera 30 tabletek. Kuracja polega na przyjęciu połowy tabletki
dziennie. Jeśli wyjęliśmy całą tabletkę, to połowę wrzucamy z powrotem do fiolki. Jeśli
natrafimy na połówkę, to tę zużywamy. Tabletki są wyjmowane z fiolki na chybił−trafił. Ile
średnio dni musi czekać kuracjusz na wyjęcie połowy tabletki?
31 sty 13:15
kerajs :
Tu trzeba policzyć wartość oczekiwaną z X. Liczysz prawdopodobieństwo dla każdego dnia X (gdzie
X to dzień gdy wylosowano pierwszą połówkę), począwszy od drugiego( bo pierwszego wylosujemy
całą tabletkę) aż do 31 (bo wtedy z pewnością wylosujemy połówkę)
P(X=1)=0
| | 29*28*27 | | 4 | |
P(X=5)= |
| * |
| |
| | 303 | | 30 | |
...
| | 29*28*27*...*3 | | 28 | |
P(X=29)= |
| * |
| |
| | 3027 | | 30 | |
| | 29*28*27*...*3*2 | | 29 | |
P(X=30)= |
| * |
| |
| | 3028 | | 30 | |
| | 29*28*27*...*3*2*1 | | 30 | |
P(X=31)= |
| * |
| |
| | 3029 | | 30 | |
E(X)=...
31 sty 18:08
Min. Edukacji: muszę to sprawdzić z moimi tabletkami na tarczycę tylko one są w blistrze🤔
31 sty 20:27
kerajs :
Koniecznie musisz to zmienić na kolejnej wizycie u endokrynologa. Za ile lat masz termin?
31 sty 20:29
Min. Edukacji: co pół roku ale jak sobie przypomnę, to następne pół roku zleci😄
1 lut 18:57