n-ta pochodna
Damian#UDM: Oblicz cztery pierwsze pochodne krzywej
i napisz wzór na n−tą pochodną funkcji.
Proszę o pomoc!
31 sty 11:54
wredulus_pospolitus:
y = (3x−1)−1
y' = −(3x−1)−2*3
y'' = 2(3x−1)−3*32
y''' = −3! * (3x−1)−4 * 33
yiv = 4! * (3x−1)−5 * 34
wzór na n'ta pochodną:
yn = (−1)n * n! * (3x−1)−n+1 * 3n
31 sty 12:13
Damian#UDM: Wredulus, bardzo dziękuję!

Bardzo doceniam Twoją pomoc!
31 sty 12:16
wredulus_pospolitus:
poprawka
−(n+1) powinno być w potędze
31 sty 12:36
Damian#UDM: no trudno, mały błąd
31 sty 17:19