Podobieństwo trójkątów
SzybkaAnka: Załóżmy że mam dwa trójkąty: ABC i DEB. Wiem że trójkąt DEB jest podobny do trójkąta ABC w
| | 5 | |
skali |
| . Moje pytanie: czy ten zapis jest prawidłowy? |
| | 7 | |
Czy równie dobrze mogę zapisać
| | 5 | | 7 | |
ΔABC ∼ ΔDEB, k = |
| albo ΔABC ∼ ΔDEB, k = |
| czy to już byłby błąd? |
| | 7 | | 5 | |
30 sty 21:41
mat:
| | 5 | |
Jeżeli ΔDEB∼ΔABC w skali k= |
| |
| | 7 | |
| | 7 | |
to ΔABC∼ΔDEB w skali k= |
| |
| | 5 | |
30 sty 23:23
SzybkaAnka: Jesli ΔDEB ~ ΔABC w k = 5/7 to znaczy, że ΔDEB to ten mniejszy?
2 lut 17:38
Kacper:
Tak
2 lut 18:10
SzybkaAnka: Dziękuje ❤❤❤❤
4 lut 12:41