Wyznacz ekstrema funkcji:
Winndy: Wyznacz ekstrema funkcji:
f(x)=ln2|x|−2ln|x|
Wie ktoś jak to wyznaczyć ?
30 sty 19:35
wredulus_pospolitus:
1) dziedzina
2) zauważ, że funkcja jest parzysta
3) rozpatrz sytuację dla x>0 i wtedy analogicznie przerzucisz dla x<0
4) liczysz pochodną, reszta to już z górki
30 sty 19:38
Winndy: No to tak;
dziedzina to x≠0
| | ln2|x| | |
teraz bym przebił tą funkcję na: |
| |
| | 2log|x| | |
i teraz mam mały problem z rozpatrzeniem na 2 przypadki bo będę mieć :
I chyba jednak to jest nie do końca dobrze rozpisane
30 sty 19:47
wredulus_pospolitus:
wow wow woooooww
| | ln2|x| | |
skąd niby z ln2|x| − 2ln|x| powstało |
| |
| | 2ln|x| | |
to jest totalna bzdura

i czemu piszesz 2log|x| a nie 2ln|x|
30 sty 19:57
Winndy: o kurde, z przyzwyczajenia zamiast ln napisałem log, oczywiście ma wszędzie być ln.
A co do 1 pytania to skorzystałem ze wzoru ... chwila chwila tak się zamotałem że nawet nie
wiem o co mi chodziło

Mógłbyś podpowiedzieć jak to rozpisać bo właśnie w tym przykładzie z tym mam problem, potem już
pójdzie z górki
30 sty 20:01
wredulus_pospolitus:
chciałeś skorzystać ze wzoru na różnicę logarytmów ... tyle że tutaj nie masz 'czystych'
logarytmów i nie możesz skorzystać z tego wzoru

przykład:
lnx − 2lnx = −lnx prawda

Prawda

a tak jak Ty chciałeś zrobić mielibyśmy:
| | lnx | | 1 | |
lnx − 2lnx = |
| = |
| (dla x≠1) ... no chyba jednak nie wychodzi to samo, nie |
| | 2lnx | | 2 | |
sądzisz?!
30 sty 20:07
wredulus_pospolitus:
| | ⎧ | ln2x − 2lnx , dla x>0 | |
| f(x) = | ⎩ | ln2(−x) − 2ln(−x) , dla x<0 |
|
30 sty 20:08
wredulus_pospolitus:
kolejna sprawa −−− łatwiej liczy się pochodną z różnicy/sumy niż z ilorazu, prawda

30 sty 20:08
Winndy: Faktycznie, o ten wzór mi chodziło i oczywiście masz rację że nie zachodzi równość.
30 sty 20:09
wredulus_pospolitus:
ewentualnie można zapisać (chociaż nie ma potrzeby):
| | ⎧ | lnx(lnx − 2) , x>0 | |
| f(x) = | ⎩ | ln(−x)(ln(−x) − 2) , x<0 |
|
30 sty 20:09
Winndy: Rozumiem że ln2x to będzie (ln(x))2 ?
30 sty 20:11
chichi:
Pomijając punkt (2) i (3), zauważmy że: |x| =
√x2, wówczas:
| | 2ln|x| − 2 | |
f'(x) = |
| − z tej postaci szybko otrzymasz to co chcesz  |
| | x | |
30 sty 20:14
wredulus_pospolitus:
chichi, w mianowniku także musisz mieć |x| w przeciwnym razie to nie jest pochodna funkcji
parzystej
30 sty 20:25
I'm back:
Chociaż co ja tam pisze
30 sty 20:36