Środek okręgu przechodzącego przez punkty A = (1,4) i B = (− 6,3 ) l
Xy: Środek okręgu przechodzącego przez punkty A = (1,4) i B = (− 6,3 ) leży na osi 0x .
Wyznacz równanie tego okręgu.
Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej AB i oddalonej od początku układu
współrzędnych o √ 2 .
Proszę o wytłumaczenie krok po kroku
30 sty 17:16
chichi:
Niech S = (s, 0)
Wiemy, że |AS| = r oraz |BS| = r, zatem:
√(s−1)2 + (−4)2 =
√(s+6)2 + (−3)2 ⇔ s = −2 ⇒ S = (−2, 0)
|AS| =
√32 + 42 = 5
⇒ O: (x+2)
2 + y
2 = 25
Czy teraz dasz radę z drugą częścią zadania?
30 sty 17:24
Xy: Chyba tak
Dziękuje
30 sty 17:54