Równanie prostej
Bartosz: Jak inaczej zapisać taką postać prostej?
k1 : (1, 1,−1) + t[2,−1, 0], t ∈ R
30 sty 16:52
Maciess: Zapisz jako układ równań i wyruguj parametr t.
30 sty 16:58
Bartosz: w jakim sensie układ?
x +2t =? 0
y −1t =? 0
−z +0t =? 0 ?
Chodzi mi o to aby przejść na postać kanoniczna/parametryczną/krawędziową z takiego zapisu.
Najbardziej oczekiwana chyba jest parametryczna w tym wypadku skoro t jest parametrem
30 sty 17:05
Bartosz: czy ten zapis k1 : (1, 1,−1) + t[2,−1, 0], t ∈ R jest tożsamy z takim parametrycznym zapisem?
x = 2t +1
y = −t +1
z = −1
30 sty 17:14
Maciess: do 17:14
tak o to chodzilo
30 sty 17:23
Bartosz: Ok dzięki
x = 2t +1
y = −t +1
z = −1
Znaki są dobrze dobrane? chodzi mi o ty czy nie zmienia się znaku przy współrzędnych?
30 sty 17:26