Macierz przekształcenia liniowego.
Ursus: Znajdź macierz przekształcenia liniowego h, Ker(h), Im oraz wymiar przekształcenia.
Przekształcenie h polega na obliczeniu pochodnej z wielomianu co najwyżej stopnia 4, czyli
chyba coś w tym stylu:
p(x)∊R4[x]
h(p(x)) → (p(x))'
Zacząłem w ten sposób:
p(x) = ax4 + bx3 + cx2 + dx2 + dx + e
(p(x))' = 4ax3 + 3bx2 + 2cx + d
czyli: h(a, b, c, d, e) = (0, 4a ,3b ,2c ,d)
więc macierz przekształcenia będzie wyglądać następująco:
|0 4 0 0 0|
|0 0 3 0 0|
|0 0 0 2 0|
|0 0 0 0 1|
(ale prawdę mówiąc nawet nie wiem, czy to jest poprawne)
Ker(h)={0},
Im h = lin{(0, 4, 0, 0, 0), (0, 0, 3, 0, 0) ,(0, 0, 0, 2, 0), (0, 0, 0, 0, 1).
dim(Im) = 4
Wymiar przekształcenia = 4
Czy jest to poprawne rozwiązanie oraz jeśli nie, to w jaki sposób należało by to zadanie
rozwiązać?
30 sty 14:48
ABC: zależy jakie było polecenie
czy przekształcenie jest z R4[x] w siebie czy też w R3[x]
30 sty 15:17
Ursus: Piszę polecenie z głowy i prawdę mówiąc nie pamiętam, czy wogle było podane w jaką przestrzeń
jest przekształcenie. Jeżeli w R4[x] to zgaduję, że to jest dobrze ale w takim przypadku jak
powinno wyglądać rozwiązanie jeżeli przekształcenie ma być w R3[x]?
30 sty 15:28