Obliczyć wyznacznik macierzy.
Niewiadomy:
1.Niech A i B będą macierzami wymiaru 3 x 3. Wiadomo, że AAT = I, B = −2I. Wyznaczyć det(AB2)
i det(A).
2.Niech A i B będą macierzami wymiaru 3 x 3. Wiadomo, że AAT = I, B = −2I, gdzie I oznacza
macierz jednostkową. Wyznaczyć det(AB2).
det(AAT)=det(I)
det(A)det(AT)=1 det(I)=1
det(A)2=1 det(A)=det(AT)
det(A)= 1 lub −1
det(AB2)=det(A)det(B)2
Myślę, że dobrze rozpisałem, ale zastanawiam się jak rozpisać det(B) i jaka różnica będzie w 2
przykładzie.
30 sty 14:46
kerajs:
det(B)=(−2)3det(I)
30 sty 15:58
Niewiadomy: Czyli wychodzi na to, że jeśli det(aI)=a
ndet(I) to n jest zależne od wymiaru macierzy. Dzięki
30 sty 17:03