Wykaż, że dla każdej liczby rzeczywistej x wartości dodatnie przyjmuję wyrażenie
hgstme: Wykaż, że dla każdej liczby rzeczywistej x wartości dodatnie przyjmuję wyrażenie:
x4−2x3+2x2−8x+16
Otóż wiem, że to można zrobić wzorkami skróconego mnożenia tzn:
x4−2x3+x2+x2−8x+16=x4−2x3+x2+(x−4)2=x2(x2−2x+1)+(x−4)2=x2(x−1)2+(x−4)2 ≥0
Ale chciałbym to zrobić pochodną czyli skorzystać z warunku koniecznego fermata f'(x)=0 i
obliczyć maksimum
niestety przy obliczonej pochodnej f'(x)=4x3−6x2+4x−8 , nie mogę znaleźć pierwiastków
wielomianu z twierdzeń o pierwiastkach całkowitych i wymiernych
Proszę o wyjaśnienie
30 sty 13:43
ABC:
co tu wyjaśniać , pierwiastek rzeczywisty nie jest wymierny , ale jest jedyny
więc wzory Cardano da się zastosować bez liczb zespolonych i trygonometrii , w innym wątku
wspomniałem że taka metoda jest dość żmudna
30 sty 13:53
chichi:
No bo nie ma ani pierwiastka całkowitego, ani wymiernego. Przykład jest źle dobrany, aby
dowodzić to właśnie w ten sposób, można ewentualnie z dobrą dokładnością szukać pierwiastka
tego wielomianu korzystając z metody Newtona−Raphsona. Ale dałbym se siana i zastosował
właśnie wzory skróconego mnożenia...

Jeżeli chcesz natomiast sobie przećwiczyć ten schemat, to zostawię Ci zadanie, w którym możesz
zastosować tę maszynerię:
Wykaż, że dla każdej liczby rzeczywistej x spełniona jest nierówność:
x
4 + 2x
3 + 3x
2 + 2x +2 > 0
30 sty 13:56
Mariusz:
x4−2x3+2x2−8x+16=0
(x4−2x3)−(−2x2+8x−16)=0
(x4−2x3+x2)−(−x2+8x−16)=0
(x2−x)2+(x2−8x+16)=0
(x2−x)2+(x−4)2 = 0
Gdybyśmy chcieli rozkładać ten wielomian na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych
o współczynnikach rzeczywistych to musielibyśmy wybrać inny pierwiastek
równania rozwiązującego trzeciego stopnia a tak mamy sumę kwadratów i to wystarczy
30 sty 14:10
Mariusz:
Chcesz pochodnymi a nie umiesz rozwiązać tego równania
które dostałeś po przyrównaniu pochodnej do zera ?
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1110.pdf
Tutaj masz pokazane jak takie równanie rozwiązać
Jeśli będziesz chciał aby ci tę metodę dokładniej objaśnić to napisz
30 sty 14:18
hgstme: Dziękuje, wszystkim za odpowiedzi, obliczyłem też drugą pochodną f''(x)= 12x2−12x+4 i na tej
podstawie stwierdzam, że druga pochodna nie ma pierwiastków rzeczywistych licząc deltę czyli
znajduję się nad osią OX, czyli pierwsza pochodna jest rosnąca tak mi się zdaje
Mariusz link nie działa.
30 sty 14:46
Mariusz:
Powinien działać
30 sty 15:12