pochodne
mk: | | x−4 | |
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= |
| |
| | x2+9 | |
Wiem jak zrobić to zadanie z wykorzystaniem niewiadomej, ale nie rozumiem jak wykorzystac tu
pochodną.
| | −x2+8x+9 | |
Pochodna f'(x)= |
| |
| | (x2+9)2 | |
xmin=−1 xmax=9
Czyli pochodna mówi, że funkcja f maleje od −oo do x=−1 rośnie od x=−1 do x=9 i od 9 znowu
maleje. jak mam z tego wyznaczyć zbiór wartości?
30 sty 10:26
I'm back:
Znając ekstrema lokalne funkcji wtedy robisz:
Wyznaczasz:
Granicą w − ∞, oraz f(9) większą wartość stanowi górna granice zbioru wartości (wyznaczona
została maksymalna wartość funkcji)
Analogicznie później wyznaczasz:
f(−1) oraz granice w +∞ w celu wyznaczenia dolnej wartości zbioru wartości funkcji.
Oczywiście to ma sens tylko gdy rozpatrujemy funkcje ciągła w R. W przypadku innych funkcji
jest trochę więcej granic/ wartości do policzenia.
30 sty 11:14
mk: Dziękuje!
30 sty 16:51